ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τσίπρα: Με τη ΔΕΗ της εποχής Φωτόπουλου, ανήκει στον προηγούμενο αιώνα

Την αντίδραση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή του με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, περί «εκχώρησης» της επιχείρησης.

«Ποια ΔΕΗ θέλουμε; Το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔΕΗ, είναι το αν θέλουμε την ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου καταλογίζει τον κ. Τσίπρα αδυναμία να κατανοήσει ότι «η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους σε διάρκεια δεκαετιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δέσμιο ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα» καθώς «αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησης μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος η πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ και δράσεις όπως η υπογειοποίηση των δικτύων της, στην οποία θα μπορεί πλέον να επενδύσει η επιχείρηση».

Υπενθυμίζοντας τα «πεπραγμένα» της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης, «καταγράφοντας το 2018 ζημιές 2,8 εκ. ευρώ ημερησίως», αναφέρει ότι το σχέδιο της ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον και δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση – όπως είπε ο κ. Τσίπρας – ούτε ξεπούλημα, ούτε καν πώληση της εταιρείας.

«Αν γινόταν πώληση – όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει – τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «Αντίθετα, τώρα τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή. Επιπλέον διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου, με ποσοστό 34%. Και βέβαια δεν πρόκειται για «ξεπούλημα», γιατί, αν κάποιος ήθελε να «ξεπουλήσει», δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή».

«Ο κ. Τσίπρας με τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου που ευαγγελίζεται ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ