ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε μία ώρα.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ιμπραήμ Καλίν ο εκπρόσωπος της Προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται ότι Καλίν και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Μέρκελ για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020. Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της θετικής ατζέντας (επί τη βάση των 25 σημείων που συμφώνησαν Φραγκογιάννης και Ονάλ πρόσφατα στην Καβάλα) και βήμα – βήμα να προχωρήσει η βελτίωση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά θεμάτων όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επιπλέον, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουγό να σημειώνει πως για να υπάρξει αυτό, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι προκλήσεις. «Θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες – μετανάστες των οποίων έχει τελεσιδικήσει η αίτηση ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν όπως και τα ΜΟΕ, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει: “Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”.

Το βλέμμα όλων είναι τώρα στραμμένο στην συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν. newsit.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ