ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη

 

Ενώθηκαν πολλές δυνάμεις, για να πραγματοποιηθεί η αποψινή εκδήλωση τιμής, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων, η θετική συμβολή όλων, των συμμετεχόντων.

Είμαστε λοιπόν εδώ, για να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα, πρωτίστως με την ανάληψη της ευθύνης να σκεπτόμαστε και να πράττουμε, και τις 365 ημέρες του χρόνου, με τρόπο που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα, και την προσφορά των γυναικών.

Κι αυτή είναι μια δέσμευση, που τιμάμε στο ακέραιο στον Δήμο Ρόδου, με την καλή δουλειά, απ’ όλες τις δομές στήριξης των γυναικών, που διαθέτουμε στο οργανόγραμμά μας. Σταθερός στόχος μας είναι, να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, αυτές τις δομές μας, ώστε να αποδίδουν αμεσότερα και αποτελεσματικότερα, την υποστήριξη που χρειάζονται γυναίκες, στο νησί μας.

Η Ροδίτισσα, μέσα από τον πολλαπλό ρόλο, της Εργαζόμενης, της Μητέρας, της Συζύγου και της Νοικοκυράς, λειτουργεί ως εγγυητής, της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, η Ροδίτισσα διαθέτει δημιουργικές ιδέες, επιχειρηματικό όραμα, μα πάνω απ’ όλα αξίες, ηθική και τόλμη, για το μέλλον. Στοιχεία δηλαδή, που καθιστούν την συμβολή της απαραίτητη, στην οικονομική, στην πολιτική και στην κοινωνική ανάπτυξη, του τόπου μας.

Κάθε γυναίκα συνειδητοποιεί καθημερινά, αυτό που έχει πει, η σπουδαία αμερικανίδα ποιήτρια, Μάγια Αγγέλου: “Τίποτε δεν δουλεύει, αν δεν δουλέψεις, εσύ”.

Και κάνει καθημερινά, ένα μεγάλο & δύσκολο αγώνα. Ώστε να δουλεύουν όλα “ρολόι”. Από το πρωί, μέχρι το βράδυ. Θυσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος, του εαυτού της. Εμείς, ως Δήμος Ρόδου, θέλουμε να είμαστε δίπλα, σε αυτό τον καθημερινό αγώνα, των γυναικών. Να μην νοιώθει, καμιά Ροδίτισσα μόνη!

Ευτυχώς, από το 1911, οπότε και θεσπίστηκε ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας, στις 08 Μαρτίου, έχουν αλλάξει πολλά. Η γυναίκα του σήμερα, είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου, κοινωνικού, και οικονομικού στίβου.

Οι καιροί αλλάζουν, και θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Σε λίγες ημέρες, η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει και επισήμως την πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρό της. Είναι μια μεγάλη ιστορική τομή, που έκανε η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο της Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και η εκλογή της απέδειξε, την ωριμότητα, του πολιτικού μας συστήματος.

Ένα ακόμη αόρατο, γυάλινο ταβάνι, για τη γυναίκα, έσπασε. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα, για να γίνει το αυτονόητο. Κάθε γυναίκα να ζει σε μία κοινωνία Δημοκρατική & Σύγχρονη, που καταλαβαίνει & σέβεται, τις ανάγκες της, και τις δίνει ίσες ευκαιρίες, για να ξεδιπλώσει, όλες τις δυνατότητές της.

Ασφαλώς μένουν να γίνουν, πολλά. Όμως το σημαντικό είναι, πως η αλλαγή, κυρίως σε νοοτροπίες & στερεότυπα, έχει ξεκινήσει, και οι γυναίκες, οι Ελληνίδες, οι Ροδίτισσες, μπορούν

& πρέπει να βγουν μπροστά. Στην κοινωνία, στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στην διακυβέρνηση.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι η γυναικεία παρουσία & συμβολή, είναι πολυσήμαντη, και είναι καταλυτικής σημασίας, για την πρόοδο, & για την εξέλιξη της πατρίδας μας.

Και άλλωστε, πως να μην το πιστεύω, όταν μιλάει η ίδια η πραγματικότητα. Απόψε έχουμε τη χαρά, να τιμήσουμε μια σπουδαία γυναικεία παρουσία, σε ένα πόστο ευθύνης, που είναι στρατηγικής σημασίας, για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τιμάμε τη γυναίκα Υπουργό, που γνωρίζει άριστα το αντικείμενό της, χαίρει ευρύτατης αποδοχής, σε όλο το χώρο των αρμοδιοτήτων της, και δουλεύει ακούραστα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προκειμένου ο Πολιτισμός, να βρει τη θέση που του αξίζει. Να αποτελέσει στρατηγικό πλεονέκτημα, για την ανάπτυξη και την εθνική αναγέννηση, που έχει θέσει ως συλλογικούς κυβερνητικούς στόχους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τιμάμε την γυναικεία προσωπικότητα που αποδεικνύει, πως τα ηγετικά χαρακτηριστικά, δεν είναι αντρικό προνόμιο.

Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό άντρα, σαν γεννημένο Ηγέτη. Και μια ισχυρή Γυναίκα, σαν κάτι παράδοξο. Ενώ δεν είναι καθόλου, έτσι. Η ισχυρή βούληση, είναι ζήτημα καρδιάς, & μυαλού. Όχι φύλου.

Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου παράδοξο, πως η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, με το όραμά της, και με τις ικανότητές της, έκανε το υπουργείο να δουλεύει “ρολόι”, και να αποδίδει όπως πρέπει. Αξιοκρατικά, με ευθύνη, και με ανοιχτούς ορίζοντες.

Στο πρόσωπο της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη, τιμάμε απόψε τη γυναίκα. Την ακούραστη Ελληνίδα. Το 55%, του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Της γυναίκας που ξέρει να αγαπά, και να μάχεται, της γυναίκας που τολμά και κερδίζει. Που δεν μένει στις ιδέες, αλλά κάνει πράξη, αυτά που πιστεύει.

Κυρία Υπουργέ,

Χαιρόμαστε ειλικρινά, που είστε κοντά μας. Που είστε, Δίπλα μας. Η Ρόδος αποτέλεσε διαχρονικά, σταυροδρόμι πολιτισμών, που άφησαν το αποτύπωμά τους, στο νησί, και που έχει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ένα τεράστιο, και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο, πολιτισμικό απόθεμα.

Η Ρόδος βλέπει στο πρόσωπό σας, μία ισχυρή σύμμαχο. Για να αναδείξουμε τον πολιτισμό, και την ιστορία του νησιού μας. Όπως αξίζει στον πλούτο, και τη μοναδικότητά του. Με σεβασμό, με ευθύνη, και με το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης, στις δεκαετίες που έρχονται, και που είναι γεμάτες, από προκλήσεις.

Η Ρόδος προσβλέπει, με εμπιστοσύνη στο έργο σας, και στην πολιτική σας. Η νέα εποχή απαιτεί, νέες αντιλήψεις, που προσφέρουν νέες ευκαιρίες, και νέες δυνατότητες. Για όλους.

Η ευκαιρία λοιπόν είναι, τώρα. Να τελειώνουμε, με τις προχειρότητες του παρελθόντος, και με τις λογικές “βλέποντας, και κάνοντας”. Αυτά όλα, δεν μας πάνε μακριά. Κι αυτό αποδείχθηκε. Το μέλλον τρέχει, και για να συγχρονιστούμε μαζί του, θα πρέπει, με ορίζοντα την

επόμενη εικοσαετία, να σχεδιάσουμε από σήμερα, ένα κοινό μέλλον, ευημερίας. Να οραματιστούμε, και να καταστήσουμε εφικτή, τη Ρόδο που θα έχει σε πρώτο πλάνο, τον πολιτισμό της. Τον Αρχαίο, τον Νεότερο και τον Σύγχρονο. Λαμβάνοντας υπόψη, πρωτίστως τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, και κατ’ επέκταση, και των επισκεπτών μας.

Μπορούμε?? Με μια ισχυρή Κυρία, στο τιμόνι του Υπουργείου, είμαστε βέβαιοι, πως μπορούμε! Με τη θεσμική βαρύτητα της θέσης της, μα και με το προσωπικό της κύρος, συμβάλλει τα μέγιστα, στην κατάκτηση της ευκαιρίας, που μας δίνεται.

Και ερμηνεύοντας τα αισθήματα, όλων των συμπολιτών μου, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, κυρία Υπουργέ, που μας δίνετε, αυτή την προοπτική, και κυρίως αυτή τη βεβαιότητα!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ