ΔΙΑΦΟΡΑ

Ώρα αποφάσεων: Τα 2 μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη για την άρση του lockdown

Για αυτή την εβδομάδα μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν έκανε καμία ανακοίνωση για επιπλέον μέτρα ή κάποια αλλαγή σε αυτά που ισχύουν.

Όπως είπε, την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι σε καθεστώς lockdown από τον Νοέμβριο, το οποίο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ξεπεράσει τους 700 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Κάπως έτσι, οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν να θα ανάψουν το πράσινο φως για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Στην επιτροπή, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η μία άποψη αναφέρει ότι το άνοιγμα πρέπει να είναι ελεύθερο. Η δεύτερη σημειώνει ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με τη μέθοδο click inside ή click away προκειμένου να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Μέσα στην επιτροπή υπάρχουν και δύο απόψεις και για το άνοιγμα των σχολείων.

Υπάρχουν ειδικοί που θεωρούν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο. Άλλοι θεωρούν ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου. Ωστόσο για τη δεύτερη περίπτωση τα μαθήματα δια ζώσης θα διαρκέσουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεπώς θεωρείται από πολλούς δώρο άδωρον.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου προκειμένου να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Όπως ανακοινώθηκε και την Παρασκευή για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικό το self test, ενώ εξετάζεται αν θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα.

Τα μέτρα πάντως που θα τηρούνται σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς. Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Μην ξεχνάμε ότι τα καταστήματα της εστίασης παραμένουν κλειστά από τον Νοέμβριο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι κάποια θα ανοίξουν για να βάλουν οριστικό λουκέτο λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ