ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή για τις χυδαιότητες Μουτζούρη στην κυβέρνηση: Δεν έχουμε τίποτα να πούμε μαζί του

 

Εκτός της συνάντησης που θα έχουν οι φορείς του Βορείου Αιγαίου με τον πρωθυπουργό τέθηκε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τα όσα «συνελήφθη» να λέει κατά του πρωθυπουργού. «Κρίμα για τα νησιά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να είναι περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου, καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών για τα κλειστά κέντρα συνιστά μία ακόμη ευκαιρία για ανακωχή ολίγων ημερών, έως ότου ξεκινήσουν τα έργα για τη δεύτερη φάση.

Η απόφαση της κυβέρνησης, μάλιστα, ν’ ανακατανείμει τις αστυνομικές δυνάμεις σε Χίο και Λέσβο και ν’ αποχωρήσουν διμοιρίες ΜΑΤ από τα νησιά ισοδυναμεί με ένα βήμα προς εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών, αλλά, ως γνωστόν, το… τανγκό θέλει δύο.

 

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους τοπικούς άρχοντες αναμένεται να είναι διττό: από τη μία πλευρά θα τους καλέσει να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση κι από την άλλη θα ζητήσει για μία ακόμη φορά συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους τους εφόσον εμμένουν ν’ αρνούνται το κυβερνητικό σχέδιο, καλώντας τους έτσι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κράτος, αλλά και τους πολίτες που εκπροσωπούν.

Μιλώντας, άλλωστε, από την Αλεξανδρούπολη, στο περιθώριο της υπογραφής της κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Βουλγαρίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να πέσουν οι τόνοι και να μετριαστεί η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά». Πρόσθεσε δε ότι η κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και ότι θα σημάνει το κλείσιμο των σημερινών προβληματικών ανοιχτών δομών, επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε τίμημα στο σχέδιό της.

Click4more Φεύγουν τα ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο μετά τα άγρια επεισόδια

Έχει δε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στην κυβέρνηση βλέπουν πίσω από τα επεισόδια στα νησιά την προσπάθεια δημιουργίας ενός ετερόκλητου κινήματος αντίστοιχου με αυτό των «αγανακτισμένων» της περιόδου 2011-2012, αφήνοντας έτσι υπόνοιες ότι τα επεισόδια υποκινούνται από ακροδεξιά στοιχεία και συμφέροντα που έχουν σχέση με διακινητές ή κάποιες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό κι ενοχλούνται από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ενδεχομένως, όμως, και από ακραίες δυνάμεις της Αριστεράς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τις αιχμές αυτές ν’ αγγίζουν έτσι και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά πάντως, οι σκηνές βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων είναι λογικό να προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση κι ακριβώς αυτό φαίνεται πως υπηρετεί η απόφαση για αποχώρηση μέρους τους από Χίο και Λέσβο: να εκτονωθεί, δηλαδή, η όποια ένταση. Η σχετική απόφαση, άλλωστε, όπως κι αυτή για τη συνάντηση στο Μαξίμου με τους αυτοδιοικητικούς από τα νησιά αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, μόλις ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από την περιοδεία του στη Θράκη.

 

Την ίδια στιγμή, από την απογευματινή συνάντηση (17.00’) αποκλείστηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος «συνελήφθη» σε βίντεο να μιλά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και χειρονομίες κατά του πρωθυπουργού. neewsit.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ