ΔΙΑΦΟΡΑ

Οριστική λύση για τον Βιολογικό της Χάλκης! – Ικανοποίηση Χατζημάρκου και Φραγκάκη για την παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο υποδομής αποκτά η Χάλκη στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για το Βιολογικό Καθαρισμό που περνά στο στάδιο της υλοποίησης. μετά και την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του αναδόχου του έργου.

Θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της εισόδου του κόλπου Πόνταμος και θα πραγματοποιεί την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χάλκης με τον αγωγό υποθαλάσσιας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, να φτάνει σε μήκος τα 240 μέτρων.

Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του αγωγού και του αντλιοστασίου προσαγωγής των λυμάτων, για να ακολουθήσει η Μονάδα Επεξεργασίας & διάθεσης Λυμάτων (ΕΕΛ) και πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εργολαβική σύμβαση που υπογράφεται στη νέα χρονιά και είναι ύψους 216.878,29 ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων, συνολικού μήκους 872,44 μέτρων και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Χάλκης», συνολικού προϋπολογισμού 1.705.000,00 ευρώ, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (φορέας υλοποίησης) για λογαριασμό του Δήμου Χάλκης, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και της υποστηρικτικής λειτουργίας της προς τους δήμους των νησιών της που δεν διαθέτουν διαχειριστική και τεχνική επάρκεια.

Η συνολική προθεσμία για την περάτωση της κατασκευής αγωγού και αντλιοστασίου, είναι έξι (6) μήνες από την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής». Συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το ΕΤΠΑ και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.

Για το έργο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

]«Οταν σκέφτεσαι πόσα χρόνια και πόσοι Δήμαρχοι Χάλκης έχουν δουλέψει γι’ αυτό το έργο, μόνο ικανοποίηση μπορείς να νοιώσεις τώρα που επιτέλους ξεκινά. Ο Βιολογικός της Χάλκης, που είναι συζήτηση πολλών ετών στο νησί, είναι η πρώτη Εργολαβική Σύμβαση που υπογράφουμε στη νέα χρονιά. Το έργο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, όταν ενώθηκαν οι δυνάμεις του Δήμου Χάλκης με αυτές της Περιφέρειας. Γιατί, η συνεργασία όποτε και όπου είναι εφικτή δίνει ώθηση στις λύσεις. Ο Βιολογικός της Χάλκης ξεκινά άμεσα από την κατασκευή δικτύων και αντλιοστασίων και ακολουθεί η μονάδα.

Η πανδημία μπορεί να μας νικήσει μόνο αν σηκώσουμε τα χέρια και εγκαταλείψουμε την μάχη και αυτό δεν είναι επιλογή που μας αφορά. Κάθε μέρα μία νέα μάχη».

Ο Δήμαρχος της Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:

 

«Ο Βιολογικός της Χάλκης έχει μια μεγάλη ιστορία, πολύ κόπο, πολλούς αριθμούς, πολύ αγωνία. Είναι μια ιστορία που κρατάει 23 χρόνια, πέρασε περίπου από 27 αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και από τα χέρια έξι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Όταν πρωτοαντίκρισα τον φάκελο των αδειοδοτήσεων κατάλαβα γιατί υπήρξε όλη αυτή η αναμονή, ήταν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν και να προχωρήσουν όλες αυτές οι άδειες που προέκυπταν σε κάθε βήμα. Τελικά μετά από τόσα χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αποτελεσματική παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, το 2021 είναι η χρονιά που θα ‘ενσαρκωθεί’ αυτό το τεράστιο βελτιωτικό έργο για το νησί μας. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων και αντλιοστασίων και ακολουθεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ