ΔΙΑΦΟΡΑ

Οριστικό: Τα μέτρα που έρχονται άμεσα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων

Θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 4 εκατομμύρια νεκρούς

Σε νέα μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την «έκρηξη» που έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας, με τους ειδικούς να έχουν αύριο (8/7) να έχουν μια σημαντική σύσκεψη επί του θέματος.

Σύμφωνα με το Star, η πρώτη αλλαγή που έρχεται είναι η έμφαση στο testing, με δύο self tests την εβδομάδα – άρα και δύο δηλώσεις – για τους εργαζόμενους στην Αττική, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.

Δεύτερο ζήτημα που απασχολεί επιστήμονες και αρχές, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το θέμα της χρήσης της μάσκας. Μέρος των ειδικών φέρεται να συζητά την επαναφορά της απόλυτης απαγόρευσης κυκλοφορίας χωρίς μάσκα, αν και μία ομάδα εντός της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων φαίνεται πως επιθυμεί τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, υπό τον όρο ότι αυτό θα επιτηρείται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα οδηγία για τις μάσκες επιτρέπει την αφαίρεσή τους, σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός, και δεν αφορούσε σε σύσταση για το «τέλος» τους, όπως διευκρίνισε χθες και η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στους κόλπους της κυβέρνησης ωριμάζει μια αλλαγή και σε σχέση με το καθεστώς για τους εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας, καθώς εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με το Star, να επιτρέπεται η είσοδος σε αυτούς μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Να έχουμε, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώρους και όχι μικτούς, από τις 15 Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Στους ανοιχτούς χώρους, πάλι, αλλά και στα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, αναμένεται να υπάρξει κύμα σαρωτικών ελέγχων στην Αττική, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές και με την πρώτη παράβαση οι επιχειρήσεις θα σφραγίζονται για μια βδομάδα. Με τρείς παραβάσεις θα μπαίνει οριστικό λουκέτο.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα όποια μέτρα, θα ληφθούν σύντομα, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Δείτε το βίντεο

 

Θλιβερό ρεκόρ οι πάνω από 4 εκατομμύρια νεκροί

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ξεπεράσει πλέον τα τέσσερα εκατομμύρια νεκρούς όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Δεν παράλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι «χωρίς αμφιβολία» ο πραγματικός απολογισμός σε νεκρούς είναι μεγαλύτερος.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου «Μόλις ξεπεράσαμε το τραγικό ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων καταγεγραμμένων θανάτων από την Covid-19, που σίγουρα είναι χαμηλότερο του συνολικού απολογισμού».

Παράλληλα ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν προειδοποίησε τις χώρες να είναι πάρα πολύ προσεκτικές όταν ξανανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τους περιορισμούς του κορωνοϊού, έτσι ώστε «να μην χάσουν τα κέρδη που έκαναν” λόγω μιας πρόωρης άρσης των μέτρων».

Να το ξανασκεφτούν οι χώρες που σκοπεύουν ή αρχίζουν να εμβολιάζουν παιδιά 12 έως 15 ετών, κάλεσε σήμερα ο ΠΟΥ, και αντί αυτού να δωρίσουν δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών, είναι ένα «τοξικό μείγμα».

Όπως τόνισε αυτή είναι η ώρα για να επιδείξουμε εξαιρετική προσοχή και κάθε χώρα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις σε σχέση με ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβει κατά του κορωνοϊού και την άρση των περιορισμών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ