OIKONOMIA

Οριζόντια μέτρα τέλος με το άνοιγμα της οικονομίας – Έρχονται στοχευμένες δράσεις

 

Οριζόντια μέτρα τέλος με το άνοιγμα της οικονομίας – Έρχονται στοχευμένες δράσεις.

Τα οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, αποσύρονται σιγά σιγά και αυτά υποκαθίστανται από στοχευμένες δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να στηρίξουν επιχειρήσεις και κλάδους και έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στο καιρό της πανδημίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με λιγότερη δημοσιονομική πίεση, αφού το άνοιγμα δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων σημαίνει αυτομάτως ότι μειώνεται και το κόστος στήριξης, μέσα από οριζόντια μέτρα.

Το λιανικό εμπόριο ήδη έχει ανοίξει, ακολουθεί η εστίαση την επόμενη Δευτέρα, ενώ στις 15 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του ο τουρισμός.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα βρεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία και δεν χρειάζεται πλέον να τύχουν οριζόντιας στήριξης από την Πολιτεία και τα μέτρα σταδιακά θα αρχίσουν αποσύρονται.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η παράταση που δόθηκε με τις επιταγές είναι η τελευταία καθώς, όπως είπε, χαρακτηριστικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει το σύστημα να ισορροπήσει κάπως διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα και με τους κομιστές των αξιογράφων.

Παράλληλα ξεκινάει η απόσυρση και άλλων μέτρων όπως για παράδειγμα η αναστολές συμβάσεων. Ήδη ανακοινώθηκε ένας νέος «κόφτης», τρίτος κατά σειρά, από τον Μάιο στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των τεσσάρων ωρών ημερησίως.

Επίσης όπως μάλιστα δήλωσε χθες (25.04.2021) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ελπίζει να μην υπάρχουν πολλές αναστολές συμβάσεων καθώς αυτό θα σημάνει κλειστές δραστηριότητες, για να συμπληρώσει ότι «σε αυτές που παραμένουν κλειστές, θα υπάρξουν αναστολές 534 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα υπάρξουν και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις».

Την Μ. Τρίτη ανοίγει η εφαρμογή για την Επιστρεπτέα 7 και την Μ. Πέμπτη θα γίνουν οι πληρωμές. Αυτή θα είναι η τελευταία Επιστρεπτέα και δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος.

Ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, η οποία άλλωστε ουδέποτε είχε εξαγγελθεί, καθώς αυτή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών».

Τι θα συμβεί με τις εταιρίες “ζόμπι”;

Η ισχύς της ρήτρας διαφυγής και για το 2022, δημιουργεί επιπλέον χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δράσεις στήριξης με διαφορετικό χαρακτήρα. Στην «μάχη» αυτή θα πέσουν και οι τράπεζες, αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το θα συμβεί με τις επιχειρήσεις “ζόμπι”.

Θα συνεχίσει η Πολιτεία να στηρίζει επιχειρήσεις που είναι μη βιώσιμες διαιωνίζοντας το πρόβλημα ή θα προχωρήσει στην αποσωλήνωση στηρίζοντας τους κανόνες του υγειούς  επιχειρείν. Είναι ένα ερώτημα που για την ώρα δεν υπάρχει κάποια οριστική απάντηση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεσα.

Το θέμα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Ήδη στην ΕΕ, πληθαίνουν οι φωνές, ότι μάλλον έφτασε η ώρα να τραβήξει κάποιος την πρίζα επιβίωσης για τις εταιρίες «ζόμπι», που λειτουργούν εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, απομυζούν κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και στερούν από τους φορολογούμενους χρήματα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. κοινωνική πολιτική).

Η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι δείχνει να είναι «πρωταθλήτρια» εντός της ΕΕ, με ποσοστό των εταιριών «ζόμπι» να ανέρχονται στο 26% του συνόλου. Η απόσταση μάλιστα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον χαώδης, αφού στην δεύτερη θέση βρίσκονται Ιταλία και Βουλγαρία με μόλις 10%.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ