ΔΙΕΘΝΗ

Όταν ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer είπε όχι στον Τραμπ για το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο επικεφαλής της Pfizer δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές να ανακοινώσει νωρίτερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πριν γίνουν ανακοινώσεις πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, φέρεται να είπε.

Ο Αλβέρτος Μπούρλα διευθύνων σύμβουλος της Pfizer αρνήθηκε σύμφωνα με την Daily Mail να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως γράφει η Daily Mail, ο Δρ Αλβέρτος Μπούρλα, απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του πριν από έναν μήνα και φέρεται να τους είπε ότι ήταν απογοητευμένος που η έρευνά τους γινόταν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ειδικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Μάλιστα φέρεται να τους καθησύχασε λέγοντάς τους ότι η εταιρεία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις αν δεν βεβαιωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Και επίσης, παρά το γεγονός ότι πολλοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι ένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο ευρέως μέχρι το 2021 ο Τραμπ επέμενε ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μάλιστα έλεγε ότι είχε μιλήσει με την Pfizer και άλλες εταιρείες των οποίων τα πειραματικά εμβόλιο προηγούνται στην παγκόσμια κούρσα.

«Μίλησα στην Pfizer, μίλησε με όλους όσους έπρεπε να μιλήσω, την Moderna, την Johnson & Johnson, και άλλους. Πηγαίνουν πιο γρήγορα από άλλους», είπε πει ο Τραμπ.

Όμως ο Δρ Μπούρλα ο εκτελεστικός διευθυντής και Πρόεδρος της Pfizer φέρεται να είπε στους υπαλλήλους του μέρες μετά το debate ότι η εταιρεία προχωρούσε με την ταχύτητα της επιστήμης και όχι της πολιτικής, σύμφωνα με το Associated Press.

«Η μόνη πίεση που αισθανόμαστε και το βάρος είναι μεγάλο είναι τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων και εκατοντάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξαρτώνται από εμάς», φέρεται να είπε ακόμα.

Τόσο ο Δρ Μπούρλα όσο και τα κορυφαία στελέχη άλλων 8 φαρμακευτικών συμφώνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου να μην ζητήσουν επείγουσα έγκριση για το νέο εμβόλιο αλλά να έρθει η έγκριση των εμβολίων τους μόνο όταν αυτά αποδειχθούν αποτελεσματικά και ασφαλή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ