ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει ενεργά για την ανταλλαγή κρατουμένων, είπε ο Αυστριακός καγκελάριος

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Καρλ Νεχάμερ και κατηγόρησε το Κίεβο για τα μπλοκαρισμένα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα

Διαβεβαιώσεις στον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ πως είναι έτοιμος «να συζητήσει ενεργά με την Ουκρανία το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων», έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δυο ηγέτες την Παρασκευή.

«Το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων, που δεν βρίσκεται στο τραπέζι επί του παρόντος, συζητήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για το θέμα αυτό πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ο Νεχάμερ στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία με τον Πούτιν, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή και έντονη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αυστριακό καγκελάριο πως το Κίεβο εμποδίζει τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία. «Το Κίεβο σαμποτάρει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν στον Νεχάμερ.

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Κίεβο θα πρέπει να καθαρίσει το συντομότερο δυνατό τα λιμάνια για την ελεύθερη διέλευση των αποκλεισμένων πλοίων και ενημέρωσε τον Νεχάμερ για τις εργασίες της Μόσχας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στα ύδατα της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας.

«Κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε μια αξιολόγηση της κατάστασης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία του Ντονμπάς και ενημέρωσε για τις εργασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στα ύδατα της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε, παράλληλα, αβάσιμες τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι περιπλέκει την κατάσταση με την προμήθεια αγροτικών προϊόντων και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αυστρία, όταν ο Νεχάμερ του επισήμανε πως σε περίπτωση που η Gazprom δεν λειτουργήσει την αποθήκη φυσικού αερίου που διατηρεί στην Αυστρία, τότε αυτή μπορεί να διατεθεί προς χρήση σε άλλους παρόχους.

protothema
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ