ΔΙΑΦΟΡΑ

Παγωμάρα: Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα – Έρχονται και τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι!

«Παγωμάρα» προκαλεί στους πολίτες το γεγονός, ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να υπενθυμίζει πως η «μάχη» με την πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Από τη στιγμή εξάλλου που ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση περί προνομίων, πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», τη στιγμή που συνεχίζεται ο αγώνας της ανοσίας.

Αναλυτικά, το σήμα, ότι «θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, ότι ο ιός είναι εδώ, ότι δεν έχουμε απαλλαγεί και η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη», έστειλε ο υπουργός Επικρατείας στην «αφετηρία» της συνέντευξής του, γι΄ αυτό και, συμπλήρωσε, πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία: «Ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα πλην όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, τους οποίους πρέπει να εμπεδώσουμε», οι μάσκες, οι αποστάσεις, η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού συγχρωτισμού, οι περιορισμοί στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, η υποχρεωτική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η μετακίνηση στα νησιά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήταν τα παραδείγματα που έφερε.

 

Νέα μέτρα και περισσότεροι έλεγχοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση

Και την ίδια στιγμή, παράλληλα με την αυτοπειθαρχία, θα συνεχίζονται οι έλεγχοι: τουλάχιστον έξι καταστήματα έκλεισαν για 15 ημέρες, ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε, συνεπώς στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του πλαισίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «το απεύχομαι, θεωρώ ότι θα δείξουμε την προσήκουσα προσοχή». Πάντως, συνέχισε, «δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ευκταίο. Το ιδανικό είναι να μπορέσουμε από μόνοι μας να αυτορρυθμιστούμε στα ζητήματα αυτά. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι έλεγχοι που θα αφορούν και τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Και, αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς φαίνεται πως όλοι κάπως έχουμε χαλαρώσει», παρά ταύτα, πρόσθεσε, «είναι μια διαρκής μάχη θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων».

Σε ό,τι αφορά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα χρησιμοποίησε σε τέτοια ευρεία κλίμακα», σε κάθε περίπτωση «είναι βέβαιο και εξασφαλισμένο ότι για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί – εκτιμάται για ένα μήνα ακόμη – θα υπάρξει απόλυτη επάρκεια» στα συγκεκριμένα τεστ.

Και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτό ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «ίσως το πιο δύσκολο τεχνικά εγχείρημα που έχει αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία και πανθομολογούμενα έχουμε πάει πολύ καλά. Συστηματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε πληθυσμό πάνω από 100.000 που εμβολιάζεται καθημερινά, ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται κάθε μέρα», θύμισε σχετικώς. Εν κατακλείδι, «αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια και στον τουρισμό, στο τέλος Ιουνίου ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».

Στο ερώτημα για τα προνόμια τα οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν όσοι εμβολιάστηκαν, ο υπουργός δήλωσε ότι από τον Ιούνιο που θα ανοίξει ο εμβολιασμός και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση αυτή. Υπό τον όρο, επανέλαβε με έμφαση, ότι έχει προηγηθεί η δυνατότητα για καθολικό εμβολιασμό ώστε «εν τέλει να είναι επιλογή του καθενός αν θα εμβολιαστεί». Συμπερασματικώς, «θα αρχίσουμε να το συζητάμε» όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18 και άνω, ενώ όπως, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση για τον τυχόν υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών».

Σε αυτό το τελευταίο θέμα, και ειδικότερα για τους υγειονομικούς, είναι «μια συζήτηση την οποία θα την ανοίξουμε με βάση και τα προβλεπόμενα στο νόμο», ταυτόχρονα όμως είναι και «μια συζήτηση με επιστημονικό χαρακτήρα αλλά και βαθύτατα πολιτική και ηθική».

Είναι, με άλλα λόγια, και «ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι άνθρωποι αυτοί, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί στο εγγύς μέλλον».

Συναγερμός στη κυβέρνηση: Έρχονται τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι!

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη κυβέρνηση από την χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας και τα κορωνοπάρτι να διαδέχονται το ένα το άλλο!

Δύο κυβερνητικά στελέχη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αριστοτελία Πελώνη με δημόσιες τοποθετήσεις τους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως στην Κάλυμνο, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της νόσου.

“Εάν υπάρξει κίνδυνος υποτροπής δεν μπορούμε αποκλείσουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε”, είπε ο υπουργός Επικρατείας. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου. “Σε κάθε περίπτωση, αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, προφανώς θ’ αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο”.

Το Μαξίμου επέλεξε από την πρώτη στιγμή να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπει πως τα λιγοστά μέτρα προστασίας που έχουν απομείνει δεν τηρούνται με την ίδια πειθαρχία από τους πολίτες. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κόπωση της κοινωνίας αλλά τονίζουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν έχει χτιστεί ακόμα ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Με κάθε τρόπο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός από την στιγμή που ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και το γεγονός αυτό αποτυπώνεται καθημερινά από τα στοιχεία που δίνονται από τον ΕΟΔΥ.

Έρχονται lockdown τύπου Καλύμνου

Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε τοπικά lockdown όπως συνέβη πρόσφατα στην Κάλυμνο με την απαγόρευση κυκλοφορίας για τους κατοίκους, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των υπηρεσιών την περιοχής. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί υπενθύμιζαν με νόημα τι έγινε πέρσι στον Πόρο, όπου μέσα στον Αύγουστο αποφασίστηκε η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Οι έλεγχοι θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί τόσο στα καταστήματα εστίασης που σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρατηγούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως και στους δρόμους που αρκετοί δεν φορούν μάσκα προστασίας. “Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα”, είπε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αψηφούν τον κίνδυνο της διασποράς της νόσου. “Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα κριθούν όλα τέλη Μαΐου

Στην καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μαξίμου ο προβληματισμός ήταν ιδιαιτέρως έντονος. Οι λοιμωξιολόγοι υποστήριξαν πως είναι νωρίς ακόμα για οποιοδήποτε συμπέρασμα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία θα φανούν στα τέλη του μήνα. Εκείνο που τους ανησυχεί ιδιαίτερα δεν είναι η αύξηση της κινητικότητας που ήταν λογικό να συμβεί από την στιγμή που έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι δραστηριότητες, αλλά το γεγονός πως οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε πριν από την λήψη οποιουδήποτε μέτρου να σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. “Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο οι εικόνες από τα κορονοπάρτι και της μη τήρησης των μέτρων μεταφέρονται και στο εξωτερικό και υπάρχει κίνδυνος να πληγεί και ο τουρισμός από την στιγμή που αρκετά κράτη δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιήσει την “πράσινη” λίστα με τις χώρες στις οποίες θα επιτρέπεται να επισκέπτονται οι πολίτες χωρίς στην συνέχεια να μπαίνουν σε καραντίνα.

Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη – Τσιόδρα: “Δεν έχουμε ξεμπερδεύσει με την πανδημία – Φόβος για τις μεταλλάξεις”

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη - Τσιόρδα

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόγευμα εργασίας για Μητσοτάκη-Τουσκ με φόντο την πανδημία

Πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με πλούσιο το «μενού» της συζήτησης, καθώς συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας και τις εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιασμού και την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ στάθηκε στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση και συζήτησε με τον Κυριάκος Μητσοτάκη για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η πορεία του μεταναστευτικού.

Το πρόγευμα που μοιράστηκαν οι δύο ηγέτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, περιελάμβανε καγιανά με ψητά ντοματίνια και φέτα σε φρυγανισμένο ψωμί, βιολογικά αυγά σκράμπλ, με πιπεριές, φέτα και σαλάτα αβοκάντο, βιολογικά αυγά ποσέ σε τραγανό ψωμί σικάλεως με αβοκάντο, γραβιέρα & μείγμα μπαχαρικών με φιστίκι Αιγίνης, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, τηγανίτες χωρίς γλουτένη, με καρύδια, αμυγδαλοβούτυρο, βιολογικά αυγά, και λιναρόσπορο κα μπισκότα χωρίς γλουτένη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου και η σύμβουλος Τύπου και επικοινωνίας του Προέδρου του ΕΛΚ, Μπεάτα Τούρσκα.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους συνεχίζονται και σήμερα, αφού οι τελευταίοι βρίσκονται στην Αθήνα, με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στο Ζάππειο.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10:30 ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος το μεσημέρι στις 14:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβόκαπιτς.

Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20!

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Έλληνες κάθε ηλικίας για να εμβολιαστούν, παρά τους αρνητές που δεν είναι και λίγοι. Η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20 με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Πρόσθεσε ότι η χώρα μας βρίσκεται «πολύ πάνω από το μέσο όρο» και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες.

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.

Πίνακες: Η Ελλάδα έχει πλέον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού από όλες τις G8 και G20 χώρες:

Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20!

Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20!

Πότε θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού. Αναφέρθηκε στα νομικά αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την άποψη ότι καθώς είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξασφαλιστεί καθολική παροχή εμβολίων.

Τι ισχύει για τα self test για ταξίδια και νησιά

Για τα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ ανέφερε ότι σε πρώτη φάση, οι οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Εξήγησε ότι προφανώς εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μέτρο αυτό κατά βάση στοχεύει στην αυτορύθμιση και την αυτοπροστασία των πολιτών.

Όπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι – χερι με πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση έτσι και σήμερα με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται 4 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα τεστ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπόκειται σε έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ