ΥΓΕΙΑ

Παιδιά: 5 συμβουλές για να ξαναρχίσουν να κοιμούνται νωρίς πριν το σχολείο

 
Πως θα βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου πριν αρχίσει το σχολείο. Οι συστάσεις από δύο ειδικούς της Cleveland Clinic στο Οχάιο. Τι μπορεί να τα βοηθήσει. Πόσο ύπνο χρειάζονται.

Πείτε «ώρα για ύπνο» το καλοκαίρι και το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσετε ατέλειωτες διαμαρτυρίες από τα παιδιά σας. Καθώς όμως τελειώνουν οι διακοπές, πρέπει σιγά-σιγά να ανακτήσουν (ή να αποκτήσουν για πρώτη φορά) ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο για να έχουν ξεκούραστο μυαλό και την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Πόσο ύπνο όμως χρειάζονται την ημέρα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM), τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται καθημερινά από 9 έως 12 ώρες. Αντίστοιχα οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου το 24ωρο.

Ωστόσο σημαντικό ποσοστό παιδιών ούτε κατά διάνοιαν φθάνουν σε αυτά τα επίπεδα ύπνου. Ειδικά το καλοκαίρι, δε, το πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούν τα θέλει συχνά να κοιμούνται την ημέρα, για να μένουν ξύπνια έως πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Για να αντιστρέψετε αυτό το πρόγραμμα ύπνου, δύο ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, παρέχουν τις εξής συμβουλές:

Αρχίστε τώρα τη μετάβαση, για να είναι σταδιακή

Μην περιμένετε να αρχίσει ξαφνικά το παιδί σας να μπαίνει για ύπνο στις 9 το βράδυ. Χρειάζεστε περίπου δύο εβδομάδες για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα ύπνου, αναφέρει ο Dr. Brian Chen, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της κλινικής.

Όπως εξηγεί, αν η μετάβαση αυτή γίνει πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει το παιδί στην έλλειψη ύπνου. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε:

  • Υπνηλία στο σχολείο
  • Μειωμένη ικανότητα προσοχής
  • Φτωχές επιδόσεις στα μαθήματα και στον αθλητισμό

«Η απότομη αλλαγή των συνηθειών ύπνου μοιάζουν με το τζετ λαγκ μετά τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια», συνηγορεί ο Dr. Vaishal Shah, από το Κέντρο Παιδιατρικής Πνευμονολογίας της κλινικής. «Οι πάσχοντες κοιμούνται ακατάστατες ώρες, το μυαλό τους είναι θολωμένο, δυσκολεύονται να ξυπνήσουν και νιώθουν κουρασμένοι».

Να κάνετε μικρές αλλαγές κάθε λίγες μέρες

Για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο νέο πρόγραμμα ύπνου, αρχίστε με την ώρα που ξυπνάνε. Ιδανικά πρέπει να τα ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα κάθε 2-3 μέρες, ώστε σιγά-σιγά να φτάσουν να ξυπνούν περίπου την ώρα του σχολείου. Αν όμως ξυπνούσαν όλο το καλοκαίρι αργά το μεσημέρι, θα πρέπει να τα ξυπνάτε μισή ώρα ή και νωρίτερα κάθε 2-3 μέρες.

Ο γενικός κανόνας είναι πως θα χρειασθούν δύο εβδομάδες για να ξυπνούν 2 ώρες νωρίτερα με τις 15λεπτες αλλαγές, κατά τον Dr. Shah.

Κλείστε εγκαίρως τις οθόνες

Την τελευταία ώρα πριν μπουν για ύπνο, τα παιδιά πρέπει να ηρεμούν. Επομένως, δεν πρέπει να παίζουν ενεργητικά παιχνίδια, να πίνουν αναψυκτικά με καφεΐνη, ούτε να βλέπουν τηλεόραση. Ούτε βεβαίως πρέπει να παίζουν στα κινητά τους.

Αυτή την ώρα να την αφιερώνουν στο να κάνουν ντους και να ετοιμάζουν τα πράγματά τους για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο θα είναι δύσκολο να τα πείσετε, μετά την ραστώνη του καλοκαιριού. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να αρχίσετε νωρίς την μετάβαση σε ένα πιο υγιές πρόγραμμα ύπνου.

Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται στον κατάλληλο χώρο

Το δωμάτιό τους πρέπει να είναι σκοτεινό, καθαρό, τακτοποιημένο, σχετικά δροσερό και ήσυχο. Ένα ζευγάρι χοντρές κουρτίνες, αν έξω από τα παράθυρά τους υπάρχει φως, μπορούν να τα βοηθήσουν σημαντικά, τονίζει ο Dr. Chen.

Μην τους δίνετε βοηθήματα ύπνου

Εσείς μπορεί να έχετε συνηθίσει να παίρνετε συμπληρώματα ή και υπνωτικά χάπια πριν τον ύπνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι λαμβάνουν οι ενήλικες, είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν βοηθήματα για τον ύπνο μόνο αν τα συνιστούν οι γιατροί τους για ιατρικούς λόγους, συνιστούν οι δύο ειδικοί.

«Αν τα βοηθήματα ύπνου χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να περιπλέξουν τον ύπνο στα παιδιά», προειδοποιεί ο Dr. Chen.

iatropedia.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ