ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παναγιώτης Σταμάτης, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Ανάπτυξης «Δίνεται καθημερινά ένας μεγάλος αγώνας»

Για τα νέα του καθήκοντα, μιλάει στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ο Παναγιώτης Σταμάτης, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Ανάπτυξης. Μετά από την άρνηση του Γιώργου Τριάντου ανέλαβε πολλές θέσεις σε ευαίσθητους τομείς και σήμερα εμφανίζεται αποφασισμένος να δουλέψει για το καλό του τόπου και για να στηρίξει την προσπάθεια του δημάρχου και της δημοτικής αρχής.

 

 

• Κύριε Σταμάτη, τελικά ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, σας εμπιστεύτηκε την θέση του Αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Ανάπτυξης που είναι και άμισθη. Μιλήστε μας για τα νέα σας καθήκοντα. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη; Είχατε αρνηθεί, αρχικά.

 

Πράγματι κ. Μάτση, υπήρξε αρχικά εκ μέρους μου κάποια άρνηση αποδοχής, επιφύλαξη θα την έλεγα καλύτερα, η οποία ήταν βασισμένη στον προβληματισμό ότι μου είχε ανατεθεί ένα πολύ ευρύ αντικείμενο, το οποίο δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ αποτελεσματικά, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Γνωρίζετε, πιθανόν, ότι ασκώ πλήρως τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα -χωρίς καμία απαλλαγή- τα οποία μάλιστα είναι ουκ ολίγα! Έπειτα, όμως, από συζήτηση και συνεννόηση με τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος κατανόησε απόλυτα τον προβληματισμό μου, έγιναν τροποποιήσεις στην αρχική απόφαση, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτελεσματικότερη συμβολή μου στα νέα αντικείμενα που έχω αναλάβει, επιπρόσθετα σε όσα είχα ήδη. Για το λόγο αυτό, έχω αποδεχθεί με χαρά την τιμητική θέση στην οποία με έχει ορίσει ο κ. Δήμαρχος, με δική του πρωτοβουλία ασφαλώς και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου είναι για εμένα εξαιρετικά σημαντική, για αυτό και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την επιτυχία του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Αναφορικά με την επιχειρησιακή λειτουργία της διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα ειδικότερα, ο κ. Δήμαρχος έχει ορίσει Εντεταλμένη, τη συνάδελφο δημοτική σύμβουλο κ. Κ. Αποστολίδη – Πάττα, αναθέτοντας σε εμένα μόνο την  εποπτεία και την εκπροσώπηση, της Διεύθυνσης αυτής, προς τρίτους. Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί την αρχική απόφαση και μου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσω τα νέα μου καθήκοντα με μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.

 

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στα θέματα Δημόσιας Υγείας;

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, εφέτος ζούμε μια χρονιά πανδημίας, η οποία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, απειλεί καθημερινά τις ζωές μας. Από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, η πανδημία τείνει να επεκταθεί χρονικά και στην επόμενη χρονιά, με πλείστες όσες συνέπειες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να φανταστεί, σε κάθε τομέα και ανθρώπινη δραστηριότητα…

Εκτός, όμως, από την τρέχουσα συγκυρία, ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας είναι πάντα επίκαιρα, καθώς μια σειρά από ιούς και ασθένειες έρχονται κάθε τόσο να μας θυμίσουν πόσο ευάλωτοι είμαστε. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε όλοι οι πολίτες προσεκτικοί, ώστε να προστατεύουμε συνεχώς τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Το ζήτημα της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, λόγω απρόβλεπτων και επικίνδυνων εξελίξεων, έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κεντρικών πολιτικών υγείας στις κυβερνήσεις όλου του πολιτισμένου κόσμου, οι οποίες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν ακόμα αυτό δημιουργηθεί. Δηλαδή, δεδομένου ότι η θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις είναι επισφαλής ή αμφίβολη, επενδύουν κυρίως πλέον στην πρόληψη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία για πολλούς λόγους. Σε αυτό το αντικείμενο προσανατολίζεται και η Δημοτική μας Αρχή, θέλοντας να δώσει έμφαση σε εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα γνωστοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

 

• Στα νέα σας καθήκοντα έχετε αναλάβει την υγιεινή των σχολικών μονάδων και τους συμβουλευτικούς σταθμούς του Δήμου Ρόδου; Μιλήστε μας για αυτό. 

 

Το ζήτημα της υγιεινής των σχολικών μονάδων και των άλλων  υποστηρικτικών – κοινωνικών δομών του δήμου μας, αποτελεί στην πραγματικότητα αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ πολλών συναδέλφων της Δημοτικής Αρχής, καθώς και άλλων φορέων της πολιτείας. Συνεπώς, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, απαντώντας στο ερώτημά σας, είναι ότι ευελπιστώ στην ανάπτυξη συνεργασιών -τις οποίες θα επιχειρήσω άμεσα- με στόχο να διασφαλιστεί, στο μέτρο του εφικτού, και η υγιεινή των σχολικών μονάδων και όλων των άλλων δομών, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας και το σημαντικό έργο που αυτός παρέχει καθημερινά στην κοινωνία της Ρόδου. Οι σχολικές μονάδες, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελούν εφαλτήριο ανάπτυξης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται επιπρόσθετα, με δική τους πρωτοβουλία, εστιάζοντας προς την κατεύθυνση προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Αυτό γίνεται καθημερινά μέσω της διδασκαλίας, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των οικογενειών τους, σε θέματα υγείας και υγιεινής, μεταξύ πολλών άλλων. Επίσης, η υγεία  κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές προσδιορίζονται συνήθως, αποτελεί μέρος των νέων μου καθηκόντων. Τα καθήκοντα αυτά τρέχουν παράλληλα με το έργο πραγματοποιείται καθημερινά στον τομέα του Περιβάλλοντος και Πρασίνου, τον οποίο έχω την τιμή να εξακολουθώ να εποπτεύω. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δίνεται καθημερινά ένας μεγάλος αγώνας και ευελπιστούμε για το καλύτερο, με τη συμβολή και των πολιτών, οι οποίοι ιδιαίτερα στα θέματα υγείας δείχνουν, κατά κανόνα, μεγάλη υπευθυνότητα, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ