ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: To 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα

 

Τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη  F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028 ανέφερε ο υποουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη 5ης γενεάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια.  «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών» σημείωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη αλλά δεν έχουν εκμηδενιστεί. «Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου.  Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προέβη στην εκτιμηση ότι η οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά όπως τόνισε με έμφαση «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα  ύφεσης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε με νόημα ότι η Ελλάδα έστειλε βοήθεια… μέρα μεσημέρι και αυτό εκτιμήθηκε στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για το αν ο Μπλίνκεν ζήτησε την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Κίεβο.  Σε όλες τις συναντήσεις οι Αμερικανοί ζητούν την ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν μας ζητήθηκε η αποστολή των ρωσικών πυραύλων. «Δεν μπορούμε όμως να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία προμηθευτηκε τους ρωσικούς πυραύλους ισχύουν ακόμα».

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ