ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παραμένει η Ελλάδα στην λίστα των ασφαλών χωρών της Βρετανίας

Συνεχίζονται κανονικά τα ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας  (FCO), του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αλλαγές στις λίστες και οι ανανεωμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, για τα μη απαραίτητα ταξίδια και τις χώρες που υπόκεινται σε καραντίνα κατά την είσοδο των ταξιδιωτών, στην Μεγάλη Βρετανία.

Η Ελλάδα, ευτυχώς, όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα, “…εξαιρείται από τις συμβουλές του FCO για όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων COVID-19”.

Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων σε πολλά βρετανικά μέσα που θεωρούσαν πολύ πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στην λίστα των χωρών που θα απαιτείτο καραντίνα, κατά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών.

Μάλιστα τα δημοσιεύματα αυτά, προκάλεσαν την αντίδραση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος με επείγουσα επιστολή του, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού προς τις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του FCO:

  • Εάν ταξιδεύετε στην Ελλάδα, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το ταξίδι. Εάν δεν το κάνετε εκ των προτέρων, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην σας επιτρέψει ο αερομεταφορέας σας να ταξιδέψετε, να πληρώσετε πρόστιμο 500 ευρώ κατά την άφιξη ή οι ελληνικές αρχές να μην σας επιτρέψουν να εισέλθετε στη χώρα.
  • Κάθε ταξιδιώτης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του σε ένα PLF. Εάν ταξιδεύετε με άλλους εκτός της οικογένειάς σας, θα πρέπει όλοι να συμπληρώσετε τη δική σας φόρμα. Εάν ταξιδεύετε μαζί ως οικογένεια, οι ελληνικές αρχές σας ζητούν να συμπληρώσετε ένα έντυπο με όλους τους ενήλικες και τα παιδιά. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μέλη της οικογένειάς σας, στο επάνω μέρος της φόρμας πριν από την υποβολή.
  • Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να απαιτούν μεμονωμένα PLF για κάθε ταξιδιώτη άνω των 18 ετών εντός της ίδιας οικογένειας. Θα πρέπει να ελέγξετε απευθείας με την αεροπορική σας εταιρεία τι πρέπει να δείξετε για να σας  επιτραπεί η επιβίβαση.

Και καταλήγει το FCO: “Οι Βρετανοί υπήκοοι πραγματοποιούν συνήθως πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις στην Ελλάδα ετησίως. Οι περισσότερες επισκέψεις είναι χωρίς προβλήματα, αλλά θα πρέπει να λάβετε λογικές προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας”.

Η Λίστα

Η λίστα των χωρών που σύμφωνα με τον FCO, εξαιρούνται από την καραντίνα, μετά την σημερινή ανανέωση, έχει ως εξής:

Ευρώπη
Αμερική
Ασία-Ειρηνικός

Αφρική

ΑνταρκτικήΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ