ΔΙΕΘΝΗ

«Παρέλυσε από τη μία πλευρά και δεν μπορεί να μιλήσει»: Αποκάλυψη με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται πως υπάρχουν θεματάκια και με το αντίστοιχο της Johnson & Johnson! Συγκεκριμένα ένας άντρας από το Μισισίπι των ΗΠΑ έπαθε θρόμβωση μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson και έμεινε παράλυτος από τη μία πλευρά του σώματός του.

Η οικογένειά του αποκάλυψε επίσης πως ο 43χρονος Brad Malagarie δεν μπορεί να μιλήσει. Ο άντρας έπαθε εγκεφαλικό μετά το εμβόλιο της μίας δόσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού σταθμού WLOX.

«Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι έκανε το εμβόλιο και κάτι πήγε στραβά, πιστεύουμε πως έπαθε εγκεφαλικό», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό η θεία του, Celeste Foster O’Keefe.

Ο πατέρας 7 παιδιών μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου επιβεβαιώθηκε το εγκεφαλικό επεισόδιο από θρόμβωση. Ο άντρας έμεινε παράλυτος από τη δεξιά πλευρά του σώματός του, όπως επιβεβαίωσε η O’Keefe.

«Δεν μπορεί να μιλήσει τώρα και δεν μπορεί να περπατήσει. Έχει παραλύσει από τη δεξιά πλευρά. Ξέρει ποιοι είμαστε και κλαίει όταν μας βλέπει», δήλωσε η O’Keefe, προσθέτοντας ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα κάνει για να επανέλθει.

Η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ πάγωσε τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson την Τρίτη, μετά την εμφάνιση θρόμβων σε 6 γυναίκες μεταξύ 18-48 ετών…

Κορωνοϊός: «Μπλόκο» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για μια εβδομάδα

«Μπλόκο» μπαίνει στο εμβόλιο του κορωνοϊού, που εκδόθηκε από την Johnson & Johnson, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ζητά από τις χώρες, που έχουν ήδη παραλάβει δόσεις, να τις αποθηκεύσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του EMA, έρχεται ως συνέπεια της αναστολής των εμβολιασμών με Johnson & Johnson, στις ΗΠΑ, λόγω ύποπτων περιστατικών θρομβώσεων που ίσως συνδέονται με το εμβόλιο της εταιρείας. Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει στις χώρες της Ε.Ε., τη στιγμή που Δανία σταμάτησε αυτό της AstraZeneca.

«Η Jannsen (δηλαδή, εταιρεία που διακινεί το εμβόλιο Johnson & Johnson) βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε συνιστώντας να αποθηκεύσουν τις δόσεις που έχουν ήδη παραλάβει, μέχρι η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ να εκδώσει ταχεία σύσταση. Ο ΕΜΑ διερευνά όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και θα αποφασίσει εάν απαιτείται κανονιστική ενέργεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

Παράλληλα, ο EMA σημειώνει, πως συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδώσει σύσταση προς την Ε.Ε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson». Παράλληλα ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη αναθεώρηση του εμβολίου, ωστόσο επιμένει στην άποψη πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Κορωνοϊός: Η στάση της Ελλάδας στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Οι πρώτες 33.000 δόσεις έφτασαν σήμερα στη χώρα μας. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Επιζήμιο αντίκτυπο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όλων των χωρών θα έχει η πιθανή οριστική παύση χορήγησης του εμβολίου, υποστήριξε στο Mega ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

«Ακόμα και οι εμβολιασμοί στην Αμερική δεν νομίζω ότι θα μπορούν να συνεχιστούν, δεν βγαίνει το πρόγραμμα να γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τέλη του Μάη αν βγει από την εξίσωση το εμβόλιο J&J», σημειώνει ο Γιώργος Παυλάκης.

Η φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει προληπτικά τις παραδόσεις στην ΕΕ, κάτι που όπως διαβεβαίωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δε θα επηρεάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας.

«Ο αρχικός σχεδιασμός δεν αλλάζει. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer με το οποία συνεχίζουμε κανονικά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, τα περιστατικά θρόμβωσης στο J&J είναι ακόμη πιο σπάνια από ό,τι στην AstraZeneca.

«Είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».

Παράλληλα, ο Γεώργιος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι είναι πρώιμη η απόφαση για το «πάγωμα» των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να δικαιολογούν αυτήν την απόφαση.

«6 περιστατικά δε μας επιτρέπουν να κάνουμε στατιστικές διαπιστώσεις».

Ο κ. Τσιβγούλης τόνισε ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει τα περισσότερα δεδομένα για τα εμβόλια και βάσει αυτών προχωρά στις εισηγήσεις του.

«Πρέπει να εμπιστευτούμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η συχνότητα των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί «είναι ελάχιστη, μία στο ένα εκατομμύριο».

Σημειώνεται ότι από τα 6 περιστατικά που έχουν προκύψει από το εμβόλιο της J&J, ένα ήταν θανατηφόρο, ένα είναι σοβαρό, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αντιμετωπιστεί.

 

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ