ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020: Οι Έλληνες έμειναν σπίτι – Μια παράβαση μόνο στο Νότιο Αγαίο , πόσοι συνολικά «έγραψαν» τα μέτρα και πλήρωσαν 300αρια

 

Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για μετακινήσεις και συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα είναι το φετινό, με τους Έλληνες να καλούνται να το γιορτάσουν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Μια παράβαση μόνο στο Νότιο Αγαίο.

Πρόστιμα και ανήμερα του Πάσχα επέβαλε η Aστυνομία, στο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων που διενεργεί σε όλη τη χώρα για εκτός έδρας και άσκοπες μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Ειδικότερα, σήμερα Κυριακή του Πάσχα από τις 06:00 έως τις 15:00, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας:

23 στην Αττική

11 στη Θεσσαλονίκη

8 στην Κρήτη

7 στην Πελοπόννησο

1 στο Νότιο Αιγαίο

1 στη Δυτική Μακεδονία

1 στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ σε 35 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

16 στην Αττική,
12 στην Κρήτη,
3 στη Θεσσαλονίκη,
8 στην Κεντρική Μακεδονία,
2 στη Θεσσαλία,
6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
2 στο Βόρειο Αιγαίο,
1 στο Νότιο Αιγαίο και
1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 781 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 455 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για δύο μήνες.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 46.192 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Πόσα αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια

Οι επίσημοι αριθμοί για το πόσα αυτοκίνητα πέρασαν φέτος τα διόδια των δυο μεγάλων εθνικών οδών, είναι χαρακτηριστικοί της εικόνας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Cnn.gr, Μίνα Καραμήτρου,από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στα διόδια είχαν περάσει 135.899 λιγότερα αυτοκίνητα από το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, το 2020 πέρασαν το συγκεκριμένο διάστημα από τα διόδια Αθηνών – Κορίνθου, 17.768 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 135.899

Όσον αφορά στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ πέρσι είχαν περάσει από τα διόδια 118.649 ΙΧ, φέτος από τη μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το μεγάλο Σάββατο είχαν περάσει μόλις 13.038 αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί πως από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι έλεγχοι των Αρχών είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί.

Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας έχουν εκφράσει τις περασμένες ημέρες την ανησυχία τους για «εκτροχιασμό» από το στόχο λόγω των εορτών και έχουν ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και την Κυριακή του Πάσχα.

Για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, επικρατεί ανησυχία και για τις βόλτες από πιλοτή σε πιλοτή την Κυριακή αλλά και τις μετακινήσεις προς φίλους και συγγενείς.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι οποίος θέλει να ψήσει το αρνί στο σπίτι του δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό όμως δεν μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρωθούν φίλοι και συγγενείς γύρω από τη σούβλα και το κυριακάτικο τραπέζι σαν να μην συμβαίνει τίποτα… Δεν μπορεί να γίνουν μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να δούμε πυλωτές που να έχει στρωθεί γλέντι με 10 ή 20 άτομα» ανέφερε μιλώντας στο CNN Greece στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η Αστυνομία περιπολεί σε στενά και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους όπου θα προσπαθεί να εντοπίσει «αντάρτες» ενώ το ελικόπτερο και το drone της αστυνομίας θα δίνουν εικόνες από ταράτσες.

Πάντως, έχει δοθεί εντολή να ελέγχεται κάθε καταγγελία που θα λαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και περιπολικό θα στέλνεται στο σημείο για να γίνεται η διασταύρωση της πληροφορίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ