ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΣΟΚ Νοτίων Δωδεκανήσων: «Με ευθύνη της κυβέρνησης η εκμηδένιση της περιουσίας των πολιτών»

 

Στις 09/12/2020, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο περιβόητος νόμος για την κατάργηση της δόμησης οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών. Με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση και ο υπουργός, δεσμεύτηκαν πως θα ολοκληρωθεί εντός διετίας ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα δικαιολογούσε την κατάργηση της δόμησης σε περιοχές που στερούνται την οποιαδήποτε μορφής χωροταξικής οργάνωσης.
Στις 09/12/2022, λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί για έκδοση αδειών δόμησης στους πολίτες μικρών ιδιοκτησιών, χωρίς ταυτόχρονα να έχει τηρηθεί καμία άλλη προθεσμία από μεριάς της κυβέρνησης που περιλαμβάνεται στον αντίστοιχο Νόμο και κυρίως χωρίς να έχει υλοποιηθεί ΚΑΝΕΝΑ τοπικό ή περιφερειακό χωρικό σχέδιο.
Με τον νόμο αυτό φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η προτεραιότητα της κυβέρνησης να εκμηδενιστεί η αξία των μικρών και πολύ μικρών ιδιοκτησιών που θα γίνουν βορά σε «επενδυτές» που θα υφαρπάξουν έναντι εξευτελιστικού τιμήματος την όποια μικρή εδαφική περιουσία έχουν, καθώς η αξία των ακινήτων αυτών εκμηδενίζεται.
Αντί λοιπόν, να απολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης για την ασυνέπεια του, κουνάει το δάχτυλο και δηλώνει μέσα από τους υπουργούς της κυβέρνησης, πως καμία παράταση της κατάργησης της δόμησης μικρών ιδιοκτησιών δεν θα δοθεί. Για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν σέβονται τον πολίτη και ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, που ως επί τω πλείστων είναι ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων.
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, και η αλαζονεία, είναι εμφανής για το εν λόγω θέμα
(και όχι μόνο), καθώς δημιουργώντας φήμες γύρω από το ζήτημα μέσα από υπουργικές ανακοινώσεις στον Τύπο, δίνουν μια ψευδαίσθηση στον πολίτη, πως όλη αυτή η κατάσταση είναι προς όφελός του.
Αντιλαμβανόμαστε πλέον, πως όλα αυτά δεν γίνονται λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης ή λόγω έλλειψης σχεδιασμού, αλλά είναι προμελετημένα και έχουν ένα και μόνο στόχο. Την εξάλειψη των μικρών ιδιοκτησιών, την οικονομική σύνθλιψη της μικρής και της μεσαίας τάξης, δίνοντας απλόχερα πια, μέσα από την «ελεύθερη οικονομία» τη δυνατότητα σε μεγαλοεπενδυτές, να εξαγοράσουν αντί πινακίου φακής τις περιουσίες αυτές που έχασαν την αξία τους με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την χώρα, όμως, αυτός ο σχεδιασμός που έχει ως σημαία το υπουργείο, όχι μόνο είναι επιζήμιος για τους ιδιοκτήτες, είναι και επικίνδυνος για όλη την κοινωνία, δίνοντας την δυνατότητα τεχνηέντως σε κάποιους να γίνουν φεουδάρχες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί η ισχύς του άρθρου 40 του Ν.4759/2020 για να αποφευχθεί η κατάφορη αυτή αδικία και παραπέρα να τροποποιηθεί ώστε η παράταση ισχύος να βρίσκει εφαρμογή για την δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα, για κάθε περιοχή, μέχρι να -και αν τελικά- εγκριθούν τα Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για την εκάστοτε περιοχή.
Με αυτό και μόνο με αυτό τον τρόπο, δεσμεύεται η πολιτεία απέναντι στους πολίτες, και όχι χρησιμοποιώντας χρονικούς περιορισμούς.

Ρόδος, 07 Δεκεμβρίου 2022
Γραφείο Τύπου Ν.Ε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ