ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέντε παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό

Παρενέργειες μετά το εμβόλιο: Ποιες είναι οι παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό; Σύμφωνα με έρευνα, αυτές είναι πέντε. Αναλυτικότερα:

Ορισμένες από τις παρενέργειες που εκδηλώνονται στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, μπορεί να είναι ενδεικτικές για το αν κατά το παρελθόν είχε μολυνθεί κάποιος από αυτόν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ύπαρξη παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό - Τι δείχνουν για τον κορωνοϊό

Τα ευρήματά τους συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 947 υγειονομικοί, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη, ενώ το 81% ήσαν γυναίκες.

Κατά τον εμβολιασμό, οι 265 από αυτούς ανέφεραν πως είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19. Κατά μέσον όρο, είχαν περάσει 8,9 μήνες από τότε που αρρώστησαν. Ωστόσο οι 30 από αυτούς (ποσοστό 11%) είπαν πως ο κορωνοϊός ακόμα τους προκαλούσε συμπτώματα.

Η εκδήλωση των παρενεργειών:

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παρενέργειες στα εμβόλια. Ειδικότερα, παρενέργειες εκδήλωσε:

– Το 56% όσων είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19
– Το 47% όσων δεν είχαν ιστορικό Covid-19

Οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν κυρίως μέσα σε 24 ώρες από τον εμβολιασμό (75% των περιπτώσεων). Δεν υπήρξαν περιστατικά μετά το πρώτο 48ωρο. Ο αριθμός και η διάρκεια των αναφερόμενων παρενεργειών επίσης ήταν μεγαλύτερα στους υγειονομικούς με ιστορικό Covid-19.

Παρενέργειες μετά το εμβόλιο: Οι συχνότερες παρενέργειες

Από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό των υγειονομικών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η διόγκωση των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) που παρατηρήθηκε:

– Στο 4% των υγειονομικών με ιστορικό Covid-19
– Στο 1% των υγειονομικών χωρίς αυτό το ιστορικό

Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία (πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις). Μάλιστα τα δύο τελευταία συμπτώματα εμφανίζονταν συνήθως μαζί στους υγειονομικούς που είχε αρρωστήσει ο κοροναϊός.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε υποομάδα 412 υγειονομικών. Η ομάδα αυτή υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο για τον κοροναϊό. Η μυαλγία μαζί με την αρθραλγία φάνηκε να συσχετίζονται ισχυρότερα απ’ όλες τις παρενέργειες με το ιστορικό της Covid-19.

Παρενέργειες μετά το εμβόλιο: Η διάρκεια

Η μελέτη δεν έδειξε να επηρεάζεται ο κίνδυνος παρενεργειών στα εμβόλια από τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της Covid-19. Οι τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πόνος στο σημείο της έγχυσης) και τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, το μεσοδιάστημα μεταξύ της Covid-19 και του εμβολιασμού δεν φάνηκε να είναι συμβάλλοντας παράγοντας. Όσον αφορά τη διάρκεια των παρενεργειών, κατά μέσον όρο ήταν:

– 3 ημέρες στους υγειονομικούς που είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός
– 1,5 ημέρα στους υγειονομικούς χωρίς ιστορικό Covid-19

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προτέρα νόσηση από τον κοροναϊό, αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η λεμφαδενοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Ωστόσο η ύπαρξη επίμονων συμπτωμάτων της Covid-19 μετά την οξεία νόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: medrxiv
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ