ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος : Ψυχραιμία χρειάζεται στη συζήτηση για τον κορονοϊό

 

Στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τον κορονοϊό αλλά και τους δασικούς χάρτες,  αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Συνέστησε ψυχραιμία σε ότι αφορά τη διαχείριση ειδήσεων που αφορούν την εξάπλωση της νόσου. Όσο για το αν  θα γίνει το ΓΝΡ νοσοκομείο αναφοράς ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως κάθε ημέρα εξετάζονται τα πάντα . Αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα γίνει αλλά όταν θα συντρέχουν λόγοι.

« Τις τελευταίες ημέρες  προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα. Απευθύνω έκκληση να είμαστε όλοι πάρα πολύ ψύχραιμοι και πολύ προσεκτικοί στην συζήτηση για τον κορονοϊό.  Μόλις σε ένα 24ωρο είχαμε δύο συναγερμούς με επίκεντρο τη Ρόδο. Το ένα αφορούσε το κρουαζιερόπλοιο « Opera» που επισκέφθηκε το λιμάνι μας. Το δεύτερο αφορά την είδηση που αφορά συμπολίτη μας που « διαγνώστηκε» θετικός και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι απολύτως ψευδές αυτό. Συνομίλησα με τον διοικητή του νοσοκομείου και με ενημέρωσε, πως δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό. Χθες ένας συμπολίτης μας εξετάστηκε γιατί είχε συμπτώματα που τον ανησύχησαν. Τα αποτελέσματα βγήκαν  αμέσως και ήταν αρνητικά. Ο άνθρωπος πήγε στο σπίτι του. Κρούσμα δεν υπάρχει. Αν στη διαχείριση ενός θέματος έχουμε αυτού του τύπου τις αντιδράσεις τον πανικό την υστερία και την εκ των έσω βλάβη στον τόπο τι θα γίνει  αν τυχόν προκύψει περιστατικό. Στατιστικά δεν μπορεί κανείς να έχουμε ένα περιστατικό», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στον μεγάλο   θόρυβο που έγινε με το κρουζιερόπλοιο « Opera» με αφορμή το γεγονός ότι βρέθηκε στον κορονοϊό επιβάτης που είχε ταξιδέψει τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Βγήκε στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης η είδηση  ότι σε ένα  κρουαζιερόπλοιο «που έφυγε από τον Πειραιά» και ταξιδεύει προς Κέρκυρα υπάρχει ανησυχία για επιβάτη που τυχόν έχει ασθενήσει . Αμέσως στη Ρόδο πήρε φωτιά το διαδίκτυο για να διορθώσουμε τα αθηναικά  ΜΜΕ και να υποστηρίξουμε πως το πλοίο έφυγε από το νησί μας.  Τέθηκαν ερωτηματικά για τους λόγους που δεχθήκαμε το πλοίο εδώ. Η Λιμενική αρχή έκανε μια χαρά τη δουλειά της. Εκδόθηκε και ανακοίνωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που όμως δεν αναρτήθηκε. Αναγκαστήκαμε να τη δημοσιεύσουμε εμείς. Η αλήθεια είναι πως στο προηγούμενο δρομολόγιο του πλοίου είχε επιβάτη που ασθένησε.  Στο μεταξύ το πλοίο είχε πάει στη βάση του στη Γένοβα είχε αποβιβάσει τους επιβάτες και είχε ξεκινήσει νέο δρομολόγιο. Ο επιβάτης είχε φύγει για την πατρίδα του. Ορθώς έγινε δεκτό στο λιμάνι της  Ρόδου  από τη Λιμενική Αρχή. Στο προηγούμενο δρομολόγιο του . Με την ίδια λογική δεν θα πετάμε με το αεροσκάφος στο οποίο πέντε ημέρες πριν σε άλλη διαδρομή είχε επιβάτη που ήταν ασθενής; Δηλαδή οι εταιρείες δεν κάνουν τη δουλειά τους; Δεν θα πρέπει να γινόμαστε ακραίοι. Ήρθαν στο γραφείο μου άνθρωποι και με ρώτησαν γιατί επιτρέψαμε  στο καράβι να δέσει. Η στάση μας απέναντι στα πράγματα πρέπει  να είναι συνολική.

 

Το κρουαζιερόπλοιο ελέγχθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχουμε στα χέρια μας από τον ΕΟΔΥ.  Ακόμη και μεγάλες χώρες είναι σε αμηχανία με το θέμα αυτό. Η έκθεση του Βερολίνου έφθασε να ακυρωθεί γιατί δεν μπορούσαν  να διαχειριστούν τη διαδικασία ελέγχου στη ν είσοδο. Χρειάζεται πολύ προσοχή από όλους μας.  Πρέπει να προσέχουμε την διάδοση ειδήσεων που δεν είναι διασταυρωμένες και να μην βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Η θωράκιση της δημόσιας υγείας  είναι ο πρώτος στόχος. Υπάρχει και μια οικονομία που πρέπει να δουλέψει», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως αν το πλοίο είχε επιβάτη που είχε προσβληθεί από τον ιό η διαχείριση θα ήταν διαφορετική.

«Μέχρι στιγμής είμαστε καλά. Κάνω έκκληση για ηρεμία ψυχραιμία σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπάρχει και η ατομική ευθύνη για την οποία πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά. Σε ένα λαό εκ γενετής απείθαρχο έρχεται η ώρα  όπου θα πρέπει να πειθαρχήσει σε οδηγίες κάποιους κανόνες. Να σεβαστούμε τους γύρω μας και τον τόπο μας και να πάψουμε να τον βλάπτουμε μόνοι μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Σε ερώτηση αν χαρακτηριστεί το νοσοκομείο Ρόδου ως νοσοκομείο αναφοράς ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Όχι . Σήμερα δεν έχω κανένα λόγο να το ζητήσω αυτό. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θέλει ψυχραιμία και ηρεμία. Πρέπει τα μηνύματα που στέλνουμε να δείχνουν πως είμαστε ψύχραιμοι δουλεύουμε και εκπαιδευόμαστε. Δεν υπάρχει  λόγος σήμερα. Κάθε ημέρα εξετάζουμε τα δεδομένα. Αν κάτι ανατραπεί εδώ είμαστε. Υπάρχει πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιγράφει διαδικασίες . Να μην πηγαίνουμε στα άκρα. Να μην σταματήσει η ζωή. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με ηρεμία. Δεν μπορούμε να σπείρουμε τον πανικό. Το νοσοκομείο της Ρόδου είναι οργανωμένο. Κάθε ημέρα εκτιμούμε την κατάσταση. Αν παραστεί ανάγκη θα το ζητήσουμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ