ΔΙΑΦΟΡΑ

«Πέθαναν 14 Σε Μια Εβδομάδα»: Έρευνα Στα Χανιά Για Τους 68 Περίεργους Θανάτους

 

Σοκάρουν οι καταγγελίες για τους 68 θανάτους ηλικιωμένων εντός 12μήνου σε γηροκομείο των Χανίων. Μάλιστα, οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτηςτα σχετικά δημοσιεύματα και έδωσε παραγγελία να εποπτεύσει ο ίδιος ο εισαγγελέας Εφετών το ανακριτικό έργο και να διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, λόγω της σοβαρότητας και της φύσεως της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκαν από τα ληξιαρχεία οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις οποίες αναφέρονται τα αίτια θανάτου ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη δομή, ενώ πραγματοποιήθηκε εκταφή προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστές ηλικιωμένη που κατέληξε πριν από 11 μήνες.

«Τους δένανε στα κρεβάτια»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο, από τον οποίο ξεκίνησαν οι καταγγελίες, οι συνθήκες διαβίωση για τους ηλικιωμένους ήταν τραγικές. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο πρώην εργαζόμενος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε διάφορα περιστατικά.

«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι, αυτό που έκανα, και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν ήθελα να τους δένω», πρόσθεσε.

«Πέθαναν 14 άτομα σε μία εβδομάδα»

Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Οταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από έναν μήνα, σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Οπως είπε, δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια. Ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος τους, από εργαζόμενους που απέλυσαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Εκταφή

Την Πέμπτη 22 Απριλίου αποφασίστηκε από την Εισαγγελία να δοθεί εντολή εκταφής μίας ηλικιωμένης στα Χανιά. Αφορμή ήταν η κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου της δομής στις Αρχές. Ως αιτία θανάτου είχε δηλωθεί και πάλι η ανακοπή για τη συγκεκριμένη γυναίκα, ωστόσο υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι. Η εκταφή αρκετούς μήνες μετά το θάνατο, δεν έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες κακώσεις στα οστά.

Το γηροκομείο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, διέταξε να σφραγιστεί η Μονάδα, καθώς δεν είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 να καταδικαστούν οι ιθύνοντες για μη συμμόρφωση της απόφασης για σφράγιση. Η δομή πήρε άδεια το 2012, αφού τακτοποίησε τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Ιατροδικαστές μιλώντας στο «Τούνελ»,χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.

Ο γιατρός οφείλει στο πιστοποιητικό θανάτου να αναγράψει τα τρία πιθανά αίτια, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή προειδοποιεί με συμπτώματα. Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι και εάν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν φάρμακα για την καρδιά στη σωστή δοσολογία…

Στις 22 Μαρτίου έγινε έφοδος του υγειονομικού στον οίκο ευγηρίας αλλά δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ