ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέθανε ο Βάιος Πλακιάς, πατέρας της Μυρτώ Ευδοκίας Πλακιά που έχασε τη ζωή της στον ΙΑΝΟ

Σε εγκληματική αμέλεια των υπεύθυνων φορέων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων αποδίδει τον θάνατο της άτυχης 43χρονης, η έκθεση Γκουρμπάτση…

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που η οικογένεια Πλακιά από το Μουζάκι Καρδίτσας. Μια οικογένεια που είδε το φθινόπωρο του 2020 την 41χρονη κόρη της, φαρμακοποιό Μυρτώ Ευδοκία Πλακιά να χάνει τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού Πάμισου, που φούσκωσε λόγω του φαινομένου που πήρε το όνομα ΙΑΝΟΣ.

Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από τότε και ο τραγικός πατέρας Βάιος Πλακιάς, άφησε και ο ίδιος τον μάταιο αυτό κόσμο, μη μπορώντας να συνέλθει από το ΣΟΚ του χαμού της κόρης του.

Τι έγραψε η θεία της Μυρτώς

Η θεία της άτυχης Μυρτώς, Νότα Μακρυγιάννη – Πλακιά, με ένα συγκινητικό μήνυμα στο facebook, ανήγγειλε τον θάνατο του ΒάιουΠλακιά.

Αντίο Βάϊε… Τώρα θα έχεις την κούκλα σου αγκαλιά. Ευδοκία, ήρθε ο μπαμπάς σου… Καλό ταξίδι Βάϊε…”. Γράφει η Νότα και συγκλονίζει συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

 

Ο χαμός της Μυρτώς

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, και ενώ ο κυκλώνας είχε ήδη δείξει τα «δόντια» του, η άτυχη γυναίκα μπήκε στο αυτοκίνητό της με προορισμό το φαρμακείο. Όπως είπε ο αδελφός της, ήθελε να δει αν κάποιος χρειαζόταν φάρμακα και αψήφησε την κακοκαιρία. Το όχημά της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, το οποίο βρέθηκε το πρωί της επόμενης μέρας στη θέση Παλαιά Σφαγεία στο Μουζάκι, χωρίς τη 43χρονη στο εσωτερικό του. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αγνόησε την προειδοποίηση της Τροχαίας να μην επιχειρήσει να διασχίσει τον χείμαρρο, κάτι που τελικά της στοίχισε τη ζωή.

Τι αναφέρει η έκθεση Γκουρμπάτση για τον θάνατο της Ευδοκίας Πλακιά στο Μουζάκι

Σε εγκληματική αμέλεια των υπεύθυνων φορέων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων αποδίδουν τον θάνατο της άτυχης 43χρονης

Εγκληματική αμέλεια των εμπλεκομένων φορέων καταλογίζει η τεχνική προκαταρκτική έκθεση του τεχνικού συμβούλου Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος την πραγματοποίησε για λογαριασμό της οικογένειας της φαρμακοποιού, Ευδοκίας Πλακιά, η οποία έχασε τη ζωή της στο Μουζάκι Καρδίτσας κατά την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», τον Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα με την έκθεση σηματοδοτούνται ποινικές ευθύνες σε βάρος Αστυνομίας, Δημοτικής Αρχής και Πυροσβεστικής καθώς υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις.

Η τεχνική έκθεση και όλη η δικογραφία βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καρδίτσας, η οποία ερευνά όλες τις πλευρές, ενώ αναμένεται και το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης των 126 σελίδων, του αντιστράτηγου – υπαρχηγού Π.Σ. ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση:

«Υπήρξαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις και ως εκ τούτου εγκληματική αμέλεια των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων κατά τον νόμο Φορέων που προφανώς ευθύνονται για τον τραγικό τρόπο με τον οποίο βρήκε το θάνατο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 λίγα λεπτά μετά τις 20:00 η Ευδοκία – Μυρτώ Πλακιά, όταν επιχείρησε να μεταβεί οδηγώντας το όχημά της από τον χώρο εργασίας της, το φαρμακείο που διατηρεί από το έτος 2013 στον συνοικισμό «Γ. Καραϊσκάκη» που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική γέφυρα Μουζακίου προς την κατοικία της στο Μουζάκι. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο από το 2013 -όπως άλλωστε έκανε όλα αυτά τα χρόνια- χωρίς να έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για τον εξελισσόμενο κίνδυνο και ως εκ τούτου ανυποψίαστη. Εξαιτίας σοβαρών λαθών, παραλείψεων και άρα εγκληματικής αμέλειας συγκεκριμένων φορέων και οργάνων αυτών, που έχουν απόλυτη σχέση και συνδέονται αιτιωδώς με το εγκληματικό αποτέλεσμα, τις οποίες επιφυλάσσομαι να εξειδικεύσω ακόμη περισσότερο και με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες από την αξιόποινη συμπεριφορά τους που θα εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο και θα προσωποποιηθούν κατά τη σύνταξη της Οριστικής Τεχνικής Εκθέσεώς μου».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση ο πνιγμός της αδικοχαμένης Ευδοκίας-Μυρτούς Πλακιά οφείλεται «στην εξαιτίας των επαγομένων λόγω πλημμυρικών φαινομένων και πρωτίστως στην πρόκληση καταστροφικών φαινομένων γεωλογικής αιτιολογίας και πιο συγκεκριμένα στην κατάρρευση κατά μήκος του παρόχθιου οδοστρώματος της Περιφερειακής οδού Αργιθέας-Καρδίτσας στο ύψος του Κέντρου Υγείας και λίγο πριν φτάσει με το όχημά της σε αυτό, λόγω διάβρωσής του, για το οποίο δεν είχε καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ως όφειλαν να έχουν προβεί στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου μέσω μηνύματος από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Και βέβαια όχι μόνο δεν εμποδίστηκε από την αστυνομία ή άλλη αρχή με τα ενδεδειγμένα για τις επικρατούσες τη δεδομένη χρονική στιγμή συνθήκες με τοποθέτηση εμποδίων -περιπολικά με αναμμένο φάρο, κιγκλιδώματα κ.λ.π.- αλλά ούτε με άλλον τρόπο απετράπη η διέλευσή της προς την περιφερειακή οδό, παρόλο που οι αρμόδιες αρχές ήταν από νωρίς ενήμερες και γνώριζαν για τα καταστροφικά φαινόμενα σε δομές και υποδομές της ευρύτερης περιοχής Μουζακίου και όφειλαν εκ του νόμου να λάβουν τα ενδεδειγμένα για τις επικρατούσες αντίξοες συνθήκες μέτρα αποτροπής του θανάτου της, που νομοτελειακά χωρίς τα μέτρα αυτά ήταν βέβαιος».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας της φαρμακοποιού κ. Αντώνης Φούσας μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε σχετικά: «Οι συνθήκες που πνίγηκε η φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά είναι τραγικές και οι ευθύνες τεράστιες. Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καρδίτσας και ερευνά όλες τις πλευρές. Περιμένει και το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα».

Η άτυχη 43χρονη φαρμακοποιός πνίγηκε παρασυρόμενη από τα ορμητικά νερά την στιγμή που βρισκόταν στο όχημά της λόγω της μεγάλης ταχύτητας της ροής και του αυξημένου όγκου των υδάτων. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία, μέλη της οικογένειάς της και εθελοντές στις 19 Σεπτεμβρίου κατεστραμμένο ολοσχερώς ενώ το άψυχο σώμα της φαρμακοποιού βρέθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 200 μέτρα πριν τη γέφυρα της Μαγουλίτσας περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη γέφυρα Μουζακίου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ