ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν εξετάζουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά φέτος το Πάσχα θα είναι αλλιώς

 

«Φέτος το Πάσχα μας θα είναι αλλιώς». Μ’ αυτή τη φράση, ο Στέλιος Πέτσας εμμέσως επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας θα παραταθούν και τον Απρίλιο, ωστόσο διέψευσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη αυστηρότερα μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η συμμόρφωση των πολιτών είναι συγκινητική και οι λιγοστές εξαιρέσεις στιγματίζονται από την ίδια την κοινωνία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεν λειτουργίες στους ιερούς ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, απέφυγε ν’ απαντήσει για το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής εκτίμηση.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από το αρχικό σενάριο που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί, παρουσιάζοντας και γραφήματα που δείχνουν σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης την καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ώστε να μη διαταραχθεί στην πορεία αυτό που έχει κερδηθεί έως σήμερα. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει ήδη αυξηθεί σε 870 με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει όσες πιστώσεις χρειάζεται από το Γενικό Λογιστήριο για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε έμψυχο δυναμικό και ιατρικό υλικό.

Η οικονομία

Για την οικονομία και το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα εξεταστεί εν καιρώ και εάν χρειαστεί το ενδεχόμενο παράτασής του και πέραν του Απριλίου, αλλά και ότι καλύπτει ένα συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Click4more Ένα προς ένα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους – Όλες οι ημερομηνίες

Επίσης, το κόστος του είναι πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό στοιχείο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως ισότιμο μέλος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα και τις διευκολύνσεις της ΕΕ στη μάχη κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του.

Όλα ανοιχτά για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Πέτσας είπε πως κάτι τέτοιο θα εξεταστεί μόνον εάν η έκτακτη κατάσταση παραταθεί κατά πολύ σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα που έχει βάλει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιβεβαίωσε πως αξιολογείται η παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ τόνισε ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα με σύνεση, διότι ανήκουν στους πολίτες και όχι στην ίδια.

Σε γνώση της κυβέρνησης η πρόταση Μόσιαλου

Ο κ. Πέτσας δεν απέρριψε, εξάλλου, την πρόταση που διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στους πολίτες. Είπε συγκεκριμένα ότι η πρόταση τελεί σε γνώση της κυβέρνησης και ότι θα εισηγηθούν σχετικά οι ειδικοί και ο πρωθυπουργός θ’ αποφασίσει.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα παραταθεί η απαγόρευση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που λήγει από αύριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας πως το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία λόγω του κορονοϊού ούτως ή άλλως δημιουργεί νέα δεδομένα και άλλου τύπου προστασία στα σύνορα.

Πηγή: newsit.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ