ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Στο τραπέζι τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr.

«Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων. Παραπέμπω στην απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή για συνάντηση ή επαφή με τον κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Οι βασικές προϋποθέσεις παραμένουν. Επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τις επόμενες ημέρες αν τα λόγια τις Τουρκίας ταυτίζονται με πράξεις θα έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

Τόνισε επίσης με έμφαση ότι: «Είναι ξεκάθαρο πως το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι καθορισμένο και αφορά τις δυο χώρες».

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης από το αίτημα για κυρώσεις. Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη. Θα τεθεί υπόψιν του συμβουλίου ΕΕ και θα εγκριθεί. Το πότε θα εφαρμοστεί εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο κ. Πέτσας είπε ότι «η απόσυρση του «Oruc reis» είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς. Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει  πολλές φορές ο Πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την  οριοθέτηση των  θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ