OIKONOMIA

Πιέζουν τις τράπεζες να δώσουν δάνεια – Πλειστηριασμούς επιχειρηματικών ακινήτων και… πλουσίων θέλουν οι τραπεζίτες

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι η διστακτικότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις, με το χρηματοδοτικό κενό να υπολογίζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 20 δισ..

Στην κυβέρνηση δεν έχουν κρύψει ότι θα περίμεναν μία μεγαλύτερη ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις. Μάλιστα σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί με «κλειστές πόρτες» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προτρέψει τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες και να δώσουν δάνεια, για να πάρει μία μονότονη απάντηση, πως κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά οι κανόνες της ΕΕ, μέχρι εκεί τις επιτρέπουν να φτάσουν, ενώ επισείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Σήμερα (20.10.2021) το θέμα της παροχής ρευστότητας θα φτάσει στην Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ειδική συνεδρίαση υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα γίνει με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος, που αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο, και τη γενική γραμματέα, Χαρούλα Απαλαγάκη. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Το κενό ρευστότητας που υπάρχει σήμερα υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και αποκαλύπτει σε έρευνα που διενήργησε πρόσφατα για λογαριασμό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Oliver Wyman.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή, είναι η πρώτη μετά την κατάργηση των τακτικών συναντήσεων για τη ροή των χρηματοδοτήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν κάθε εβδομάδα ή 15 ημέρες.

Ζητούν πλειστηριασμούς οι τράπεζες

Στο αντίποδα οι τράπεζες, ζητούν – δεν είναι σίγουρο ότι θα το θέσουν σήμερα – να ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα και πιο συγκεκριμένα να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί, για το κομμάτι της κοινωνίας εκείνης που δεν ανήκει στα ευάλωτα νοικοκυριά. Και μάλιστα ζητούν αυτό να γίνει από μεγάλης αξίας ακίνητα επιχειρηματικά, αλλά επιφανών φυσικών προσώπων.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στην διάρκεια της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα των πλειστηριασμών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τους δανειστές να θεωρούν ότι έφτασε η ώρα θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί σε ρυθμούς, ανάλογους του πρόσφατου παρελθόντος.

Στόχος είναι μέσα στο 2022 ή το αργότερο το 2023 να πραγματοποιούνται 30.000 έως 35.000 πλειστηριασμοί σε ετήσια βάση.

Μέσα σε αυτό τον αριθμό δεν θα περιλαμβάνονται ακίνητα πρώτης κατοικίας που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό διότι ακόμη δεν είναι σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να μπει σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό και το νέο πλάνο θέλει τον Φορέα να ξεκινάει την λειτουργία του σε ένα χρόνο από σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 4,2 δις. Ήταν και η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ. Ένα χρόνο πριν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 43.000 πλειστηριασμοί με την αξία να φτάνει τα 2,7 δισ., ενώ το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια είχαν πραγματοποιηθεί 48.000 πλειστηριασμοί με την αξία τους να φτάνει 3,8 δισ..

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ