OIKONOMIA

Πληθωρισμός με σπασμένα φρένα: Ανακοινώσεις ΕΛΣΤΑΤ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών

 

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός, που ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ, για τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,5%, κάτι που απεικονίζει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία.

Η καταιγίδα της ακρίβειας έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδος, όπως και πολλών άλλων δυτικών οικονομικών και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα το τέλος. Μάλιστα όλο και περισσότεροι, από τους κεντρικούς τραπεζίτες, εκτιμούν ότι περίοδος που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τον πληθωρισμό, μόλις άρχισε.

Όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, αλλά και όλες οι ενδείξεις, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε νέο μεγάλο άλμα το προηγούμενο μήνα και αναμένεται ακόμη και να υπερβεί το επίπεδο του 4,5% από το 3,4% που ήταν τον Οκτώβριο καταγράφοντας ρεκόρ 11 ετών.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat έχει τοποθετήσει τον εναρμονισμένο δείκτη το Νοέμβριο στο 4,3% από 2,8% που ήταν τον Οκτώβριο και 1,9% το Σεπτέμβριο.

Ο μεγάλος φόβος για τους καταναλωτές είναι η ακρίβεια να περάσει σε μεγάλη έκταση και στα βασικά είδη διατροφής. Μέχρι σήμερα υπάρχουν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, αλλά τάση αυτή δεν έχει γενικευτεί.

Αν αυτό συμβεί, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έξαρση της ακρίβειας από τον επόμενο μήνα, τότε θα έρθει ένα βαρύτατο πλήγμα για τα νοικοκυριά και ειδικά τα ευάλωτα. Επίσης επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην οικονομία, αφού θα φρενάρει την κατανάλωση και θα επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Από το οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και μετά το Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εκπέμπει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5,0% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Σε ένα ακραίο ενδεχόμενο ισχυρότερων δευτερογενών επιδράσεων από την ενέργεια και σταθεροποίησης των τιμών εμπορευμάτων στα τρέχοντα πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, χωρίς την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 3,4%, κατά μ.ο., το 2022 (έναντι 2,0% στο βασικό σενάριο), με πολύ σταδιακή επιβράδυνση κατά την πορεία του έτους, ενώ ο ΔΤΚ θα εμφανίζει περαιτέρω επιτάχυνση άνω του 6,0% τόσο το 4ο τρίμηνο του 2021 όσο και 1ο τρίμηνο του 2022, με τον ετήσιο μέσο όρο του να εκτιμάται στο 4,0% περίπου το 2022 (έναντι 2,5% στο βασικό σενάριο). Πέραν των αναταράξεων στα δημόσια οικονομικά και στη πραγματική οικονομία η πληθωριστική ανάφλεξη συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Μόνο η αύξηση της τιμής των έξοδών στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

newsit



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ