ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι και γιατί είδαν εκλογές πίσω από τη «νέα εμπιστοσύνη» στο διάγγελμα Μητσοτάκη

 

Μπορεί η πανδημία να έχει βάλει στον «πάγο» την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο πάντα βρίσκεται χώρος για παραγωγή πολιτικών ειδήσεων, ακόμα και από εκεί που δεν υπάρχουν…

 

Τελευταίο επεισόδιο προκλήθηκε από την αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για λογοδοσία και νέα εμπιστοσύνη κατά το διάγγελμά του τη Μεγάλη Δευτέρα. Κάποιοι προσπάθησαν να δουν πίσω από τις λέξεις με αποτέλεσμα στην πολιτική συζήτηση να μπει το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Χαρακτηριστικό της εν υπνώσει διάθεσης για πολιτικολογία είναι ότι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά, στα τηλεοπτικά πάνελ καλούσαν τον πρωθυπουργό να βγει να διαψεύσει τις πληροφορίεςγια πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020. Αντίστοιχο φυσικά ήταν και το κλίμα στην Κουμουνδούρου όπου οι διαθέσεις φάνηκαν με το πρώτο σχόλιο από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο τονιζόταν πως «το σημερινό (χθεσινό πλέον) διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται».

Από την άλλη, η διάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Όπως τονίζουν στο Newsbomb.gr στελέχη της κυβέρνησης «η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο και μας περιμένει δύσκολος δρόμος στην οικονομία μετά την πανδημία για να συζητάμε για εκλογές».Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «ευσεβείς πόθους» όσων τα διακινούν, τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας έχει ερωτηθεί δημοσίως για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει σχολιάσει πως θεωρεί αδιανόητο μεσούσης της κρίσης κάποιοι να κινούνται με βάση μικροκομματικά οφέλη και σκοπιμότητες χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειές της στην κοινωνία.

Ούτως ή άλλως, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέψει το χειμώνα, σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία της οικονομίας το 2020, ακυρώνει εξ ορισμού το σενάριο προσφυγής στις κάλπες.

Από την άλλη για όποιον ψάχνει πίσω από τις λέξεις και όποιον θέλει να κατευθύνει την πολιτική συζήτηση η φράση «νέα εμπιστοσύνη» δημιουργεί όντως μία βάση για σενάρια ανανέωσης εμπιστοσύνης δια της εκλογικής οδού. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει. Και αυτό φάνηκε από την συνολική εικόνα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μεν για νέα εμπιστοσύνη αλλά και για το gov.gr και την ψηφιοποίηση μέρους της επαφής του πολίτη με το κράτος. Για τους γνωρίζοντες το χτίσιμο μίας νέας εμπιστοσύνης και σχέσης μεταξύ κράτους και πολίτη εντάσσεται το τελευταίο διάστημα στο αφήγημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο υφυπουργός Ψηφιακής στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, σχολιάζοντας τις νέες εφαρμογές που ήρθαν στην ζωή μας για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόμαστε με το κράτος, ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις του για ανανέωση της εμπιστοσύνη που έχει ο πολίτης με το κράτος χάρις στην τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας δίνει.

Την ίδια ώρα η σταθερότητα που έχει προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, επιτρέπει στα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν στο Newsbomb.gr ότι μεταξύ άλλων η «ανανέωση εμπιστοσύνης αφορά και στην ομαλότερη και διαφανέστερη λειτουργία θεσμών του κράτους, όπως το κοινοβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο ακόμα και οι ανεξάρτητες αρχές».





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ