ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πωλ Ευμορφίδης: Ο «αντισυμβατικός» Mr. Coco Mat, που πήγε στο Προεδρικό με… σανδάλια

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές τουαλέτες και τα σμόκιν, η εμφάνιση του Πωλ Ευμορφίδη  και… ξεχώρισε και σχολιάστηκε. Λίγοι γνωρίζουν ότι τον επιχειρηματία και ιδρυτή της εταιρείας  Coco Matσυνδέουν στενοί φιλικοί δεσμοί με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από τη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους. Η οικειότητα αυτή φάνηκε και από την χειραψία που αντάλλαξε με τον βασιλιά Γουλιέλμο Αλέξανδρο. Κάθε άλλο παρά τυπική ήταν, ενώ πριν χρόνια είχε συμμετάσχει και στην επίσημη ελληνική αποστολή στην Χάγη με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αξίζει να αναφερθούμε και στη συμβολή του σ’ ένα από τα δώρα που προσφέρθηκαν στο ζεύγος. Πρόκειται για ένα ποδήλατο  Coco Mat φτιαγμένο, μάλιστα, από τα καμμένα δέντρα της Εύβοιας. Χαραγμένα πάνω του ήταν τα ονόματα της βασίλισσας και του βασιλιά και λέγεται ότι τόσο η Μάξιμα, όσο και ο Γουλιέλμος ενθουσιάστηκαν!

πωλ1
Σε ένα τέτοιο ποδήλατο, δύο χρόνια νωρίτερα, ο κ. Ευμορφίδης είχε ξεκινήσει από την Αθήνα προς την υψηλότερη κορυφή του βουνού Έβερεστ. Στόχος του να υποστηρίξει τις αποστολές της WWF. Μετά από σχεδόν δύο συνεχείς μήνες ταξιδιού, βρέθηκε στη Βομβάη της Ινδίας, έχοντας περάσει από 6 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία) κι έχοντας διανύσει συνολικά περίπου 6.000 χιλιόμετρα με το ξύλινο ποδήλατό του.
Όπως και να έχει, η χθεσινή του εμφάνιση δεν παρεκλίνει από την εναλλακτική -θα έλεγε κανείς- προσωπικότητά του και την απόφασή του να παραμείνει πιστός σε αυτήν. Δεν φοράει ποτέ, μα ποτέ κοστούμι. Απόδειξη, μία εμφάνιση του στο συνέδριο στη ΔΕΘ, όπου σε αντίθεση με όλους τους κοστουμαρισμένους άνδρες, εκείνος αρνήθηκε να αποχωριστεί τις σαγιονάρες του. Όταν είχε ερωτηθεί γι’ αυτό απάντησε λακωνικά: «Μα έχει ζέστη».


πωλ2
Σε μία άλλη παρόμοια περίσταση σχολίασε ότι δεν έχει ακόμα καταλάβει γιατί σε μία ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα πρέπει να φοράει κανείς κοστούμι. Δεν οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και μιλάει σε όλους στον ενικό, εδραιώνοντας από τα πρώτα ακόμα λεπτά γνωριμίας μία αίσθηση αμεσότητας.

Παρά το υπέροχο χθεσινό μενού που επιμελήθηκε ο γνωστός σεφ Πέσκιας και τα υπέροχα κρασιά που το συνόδευαν, εκείνος δεν ήπιε γουλιά. Αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, πίνοντας μονάχα παγωμένο τσάι. Επιπλέον, δεν καπνίζει, δεν τρώει κρέας και δεν έχει κινητό.

Ευαγγελίζεται τις επιλογές του αυτές σε όποιον είναι διατεθειμένος να ακούσει. Θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο περήφανος για το ότι έχει πείσει δεκάδες άτομα να κόψουν βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, παρά για την τεράστια επιχειρηματική επιτυχία του. Α! υπάρχει και κάτι άλλο για το οποίο δεν διστάζει να υπερηφανευθεί. Αυτό είναι οι χορευτικές του ικανότητες!

Είναι γνωστός, όμως, για το πείσμα και την υπομονή του στο στόχο που κάθε φορά θέτει. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν, άλλωστε, που τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία καινοτόμα εταιρεία, η φήμη της οποίας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

Ξεκίνησε από το μηδέν. Γεννήθηκε στη Χαρακιά της Σπάρτης. Έφυγε μόλις στα 15 του και σπούδασε στην τότε Γυμναστική Ακαδημία και μετά στην Ανωτάτη Εμπορική. Δούλεψε στη Σιβιτανίδειο ως καθηγητής και στο Μοναστηράκι σε κατάστημα τουριστικών ειδών.

Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και ως αυτοδίδακτος μιλά συνολικά επτά ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.

Επέστρεψε στην Ελλάδα με την Ολλανδέζα γυναίκα του και εργάσθηκε ως καθηγητής στη Σιβιτανίδειο και απέκτησε τα παιδιά του. Ήταν η εποχή που δημιουργήθηκε η  Coco Mat.

Το μοναδικό όπλο στην φαρέτρα του ήταν η απόφασή του ότι η αποτυχία δεν ήταν επιλογή. Η λέξη αυτή δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιό του. Καμιά φορά αυτό αρκεί. Και ένα ποδήλατο… με αυτό ήταν που μετέφερε ο ίδιος τα πρώτα χρόνια της εταιρείας τα προϊόντα του. Ολόκληρα στρώματα!

Το πρώτο από αυτά το δημιούργησε μετά από τη διανυκτέρευσή του πάνω σε φύκια στην παραλία του τόπου καταγωγής του στη Χαρακιά Σπάρτης. Τα φύκια ήταν που αποτέλεσαν τη βασική πρώτη ύλη για τα στρώματά του, τα οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί, στηρίζοντας ολόκληρο το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας του στα φυσικά υλικά.

Πλέον, η εταιρεία του έχει παρουσία σε 22 χώρες. Ο Πωλ Ευμορφίδης, ή αλλιώς Παύλος, αποδεικνύει ότι μπορεί να τα καταφέρει κάποιος παραμένοντας απλώς ο εαυτός του…

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ