ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στη Μαριούπολη» λέει ο πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

 

Συγκλονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος  κατάφερε να φύγει την τελευταία στιγμή από την μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας μαζί με άλλα 80 άτομα.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο από ασφαλή τοποθεσία στην Ουκρανία αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Μαριούπολη όπου όλα έχουν καταστραφεί. «Κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Είναι μια τραγωδία. Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός, θύματα από τυφλά χτυπήματα. Χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο, μια βιβλιοθήκη, ένα πανεπιστήμιο. Όταν λέω ότι χτυπήθηκαν, εννοώ δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Για ποια στρατηγική επιχείρηση μιλάμε Τις τελευταίες 10 με 12 μέρες δεν είχαμε ούτε νερό, ούτε ρεύμα ούτε επικοινωνίες και χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Να πω ότι έφεραν στο καταφύγιο παιδάκι τριών ημερών επειδή είχαν βομβαρδίσει το μαιευτήριο που δεν είχε ρεύμα. Ολη η υποδομή χάθηκε τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες της πολιορκίας. Η Μαριούπολη τελείωσε από προμήθειες όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο. Έγινα μάρτυρας μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Ελληνας διπλωμάτης συμπλήρωσε:  «Οι προμήθειες του Ερυθρού Σταυρού έμειναν να περιμένουν στα περίχωρα της πόλης μέχρι να καταφέρουμε να φύγουμε. Όλοι όσοι έχουν όχημα φεύγουν. Έχω δει ανθρώπους να παρακαλούν τους άλλους να τους βοηθήσουν. Ο κόσμος ένιωθε ότι ήταν στόχος ανά πάσα στιγμή. Οι Ουκρανοί άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να φύγουν οι άνθρωποι από την πόλη, αλλά χτυπήθηκε από τους Ρώσους Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί κανείς να επιστρέψει σε αυτή την πόλη. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια γενιά για να το ξαναχτίσετε».

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ