ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Γρήγορες» βίζες από τη Γερμανία σε όσους εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Η Γερμανία εξετάζει τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει όσους εγκαταλείπουν τη Ρωσία για να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ, να δηλώνει ότι χρειάζονται «γρήγορες και όχι γραφειοκρατικές» λύσεις για την έκδοση βίζας.

«Είμαι υπέρ του να δώσουμε σπίτι, καταφύγιο, ακόμη και στην ελεύθερη Ευρώπη, σε όλους εκείνους οι οποίοι λένε “όχι” σε αυτόν τον φασιστικό πόλεμο, σε όλους όσοι λένε ότι δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Ροτ σε συνέντευξή του σήμερα (23.9.2022) στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας, ZDF και αναγνώρισε ως πρόβλημα το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης βίζας σε πολίτες της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε για αυτό γρήγορες και μη γραφειοκρατικές λύσεις (…) Όσοι ωφελήθηκαν από τον πόλεμο πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να βρουν καταφύγιο στην ελεύθερη Ευρώπη. Διότι η Ρωσία είναι σήμερα μια δικτατορία», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός της Γερμανίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέα Ζάσε, ανέφερε ότι η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι το υπουργείο εξετάζει τώρα με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, συμπλήρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα Ρώσοι πολίτες να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η διαφορετική διαδικασία που προβλέπεται για αντιφρονούντες του καθεστώτος.

Ο Μίχαελ Ροτ πάντως τόνισε την ανάγκη η νέα κατάσταση να αποκωδικοποιηθεί, επισημαίνοντας όμως ότι δεν περιμένει σημαντική ανατροπή: «Ο πόλεμος έφτασε επιτέλους στην καρδιά της ρωσικής κοινωνίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάει τη σατανική συμφωνία που είχε ο ίδιος συνάψει με τον ρωσικό λαό. Σε κάθε ρωσική οικογένεια άρχισε πλέον η συζήτηση σχετικά με το ποιο από τα μέλη της πρέπει να φύγει. Αυτό οδηγεί σε αναταραχή. Αλλά εκεί είναι δικτατορία, δεν περιμένω μεγάλες ανατροπές», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ