ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Και οι δυο πλευρές βάζουν σε αχρείαστο κίνδυνο τους αμάχους»

Σε έναν πόλεμο, οι άμαχοι είναι πάντα τα μεγαλύτερα θύματα. Η Ουκρανία δεν είναι εξαίρεση. Και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έκθεσή του θέτει τόσο την επιτιθέμενη Ρωσία όσο και την αμυνόμενη Ουκρανία προ των ευθυνών τους.

Τόσο οι δυνάμεις της Ρωσίας όσο και εκείνες της Ουκρανίας θέτουν σε “αχρείαστο” κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας στρατεύματα στην καρδιά κατοικημένων περιοχών, όπως ένα υπόγειο σχολείο ή ένα ιατρικό κέντρο, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

«Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, άμαχοι παγιδεύτηκαν αχρείαστα στις μάχες», δηλώνει η Μπέλκις Ουίλ, ερευνήτρια του HRW.

«Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει αμφότερες να αποφεύγουν να τοποθετούν τα στρατεύματά τους ανάμεσα στους αμάχους και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τους αμάχους από τη γύρω περιοχή», είπε.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει τέσσερις περιπτώσεις ρωσικών και τρεις ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων που εγκαθιδρύθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, θέτοντας αχρείαστα σε κίνδυνο αμάχους.

«Οι επιθέσεις που ακολούθησαν εναντίον των βάσεων αυτών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους», υπογράμμισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι ρώτησε τουλάχιστον 50 κατοίκους επτά κοινοτήτων που βρίσκονται στις ουκρανικές περιφέρειες Τσερνίχιβ (βόρεια), Χάρκοβο (ανατολικά) και Ζαπορίζια (νότια) και επισκέφθηκαν έξι από αυτές.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές περιπτώσεις που παραθέτει το Παρατηρητήριο, το χωριό Γιαχιντνέ (στην περιοχή του Τσερνίχιβ) όπου οι Ρώσοι κρατούσαν περίπου 350 αμάχους για ένα μήνα στο υπόγειο ενός σχολείου κοντά στις γραμμές του μετώπου που χρησιμοποιούσαν ως στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν μια βάση σε ένα κέντρο ελέγχου ασθενειών σε συνοικία κατοικιών της Ποκοτιλίβκα (στην περιοχή του Χαρκόβου) χωρίς να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο κέντρο στις 28 Απριλίου, τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν και δεκάδες γειτονικά σπίτια καθώς και το τοπικό σχολείο υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκαλώντας την έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων. τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη Μαριούπολη και μαζικές καταστροφές στη γειτονική χώρα.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ