ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μόνο το 3% των τροφίμων της χώρας έφτασε σε φτωχές χώρες λέει η Ρωσία

Η απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, έχει ολοκληρωθεί δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος. Παράλληλα, η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι μόνο το 3% των τροφίμων που εξάγονται με βάση τη συμφωνία για την απελευθέρωση των σιτηρών από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια έχει πάει στις φτωχότερες χώρες και ότι οι μισές αποστολές προορίζονταν για χώρες της Δύσης.

“Η γεωγραφία των παραληπτών των φορτίων αυτών αποδείχθηκε εντελώς ασυνεπής με τους ανθρωπιστικούς στόχους που διακηρύσσονταν αρχικά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρωσία. “Τα φτωχά κράτη, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, έλαβαν μόλις το 3% των τροφίμων (της Ουκρανίας), κυρίως μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος”, πρόσθεσε.

Αφότου η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, στις 22 Ιουλίου, πολλά εκατομμύρια τόνοι αραβόσιτου, σιταριού, ηλιέλαιου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη συμφωνία αυτή, εγείροντας φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να αποσυρθεί από αυτήν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν την Χερσώνα έχουν ήδη απομακρυνθεί»

“Η εργασία που οργανώνει την αναχώρηση των κατοίκων της αριστερής όχθης του (ποταμού) Δνείπερου προς ασφαλείς περιοχές στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε την Πέμπτη, το βράδυ ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο διοικητής της Κριμαίας, της γειτονικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Η Ουκρανία, που έχει εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή αφού κατάφερε σοβαρά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις σε άλλα μέτωπα, χαρακτηρίζει αυτές τις μεταφορές πληθυσμού “απελάσεις”.

“Είμαι ευτυχής που αυτοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν γρήγορα και με ασφάλεια την περιοχή που βομβαρδίζεται από τις ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να το κάνουν”, δήλωσε ο Αξιόνοφ στο Telegram, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στο πλάι του αναπληρωτή διευθυντή της προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο.

Την Τετάρτη αξιωματούχος των ρωσικών κατοχικών αρχών στη Χερσώνα, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε πως τουλάχιστον 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε στην καθημερινή έκθεσή της για τις τελευταίες 24 ώρες σήμερα πως “η λεγόμενη ‘απομάκρυνση’ από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της περιοχής της Χερσώνας συνεχίζεται”.

Σημείωσε μια “ενίσχυση της εχθρικής ομάδας στο τμήμα της δεξιάς όχθης του ποταμού” της περιοχής της Χερσώνας.

Ο Αξιόνοφ είπε ακόμη ότι επισκέφθηκε με τον Κιριένκο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία και τέθηκε κατ΄επανάληψη στό στόχαστρο επικίνδυνων βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Οι δύο άνδρες “συνάντησαν το προσωπικό και αξιολόγησαν την κατάσταση στη ζώνη του σταθμού”, σύμφωνα με τον Αξιόνοφ.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ