ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς νέα κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων – Φόβοι για πυρηνικό χτύπημα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα βομβαρδίσει τη βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας – Αγωνία για την Οδησσό- Σήμερα η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές

Σε νέα, πιο σκληρή φάση εισέρχεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η προειδοποίηση της Μόσχας για βομβαρδισμούς της βιομηχανικής ζώνης όπλων της χώρας και ενδεχομένως να επεκταθούν οι επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα, με επίθεση στην Οδησσό.

Παρότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, ενώ η Δύση παρακολουθεί, χωρίς μεν να μπορεί να επέμβει στρατιωτικά, αλλά να έχει πλέον εφιαλτικούς φόβους, όπως έδειξε η αποστολή ταμπλετών ιωδίου από το Παρίσι στην Ουκρανία. Το ιώδιο, που εστάλη μαζί με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρείται χρήσιμο σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος!

Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς και ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για την Ατομική Ενέργεια, ουδείς είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος αποφάσισε να αποσταλούν και οι ταμπλέτες ιωδίου στους Ουκρανούς.

Ενδεικτικό της επικίνδυνα ρευστής κατάστασης πάντως είναι ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι Ουκρανοί έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα και θέλουν να χρεώσουν τυχόν ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Χάρκοβου σε ρωσικό βομβαρδισμό. Οι ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνουν το πόσο οριακά είναι τα πράγματα στην Ουκρανία.

Από την άλλη, η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, ότι «αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας θα το αποφασίζαμε», και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενδεικτική των ορίων, εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δύση, παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και κλιμακώνεται, παρά την σθεναρή Ουκρανική αντίσταση, χάρη στην οποία δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ενώ η Μαριούπολη, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς αντιστέκεται. Ο Πούτιν είπε όμως χθες στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

«Η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται» διαμήνυσε ο Πούτιν, στον μοναδικό ίσως δυτικό ηγέτη με τον οποίο μιλάει απευθείας και σχετικά συχνά.

Ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας «πολύ αποφασισμένο» και πάντως σταθερό και για την επίτευξη του στόχου, που σχετίζεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι και η διεθνής κοινότητα διαφωνεί κατηγορηματικά με τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

Βομβαρδισμοί της βιομηχανίας όπλων

Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για ένα νέο γύρο σφοδρών βομβαρδισμών, αυτή τη φορά με στόχο τη βιομηχανία όπλων της. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε μία τέτοια επιχείρηση «εσκεμμένη δολοφονία, καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι», προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να πτοηθεί η Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αναγορεύει σε κεντρικό στοιχείο της εισβολής τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων, με πλήγματα υψηλής ακρίβειας». Κατά τους ισχυρισμούς του, ο «ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου». Ενδεικτικό των διαθέσεων του Κρεμλίνου, είναι και η δήλωση του Κονασένκοφ ότι η Μόσχα θα θεωρήσει ότι όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.

Μαίνονται οι μάχες, κίνδυνος και για την Οδησσό

Με την ρωσική στρατιωτική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να παραμένει στάσιμη έξω από το Κίεβο, κοντά στο Χοστόμελ, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις της Μόσχας εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, προκαλώντας ένα ατέλειωτο χάος και φρίκη, με θύματα αμάχους και υποδομές της χώρας.

Μαριούπολη και Χάρκοβο είναι υπό πολιορκία, όπως και το Κίεβο, που ζει με την αγωνία μίας τελικής εισβολής. Τη νύχτα βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της Βινιτσκά έξω από την πρωτεύουσα, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ρώσοι σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό. Η Ρωσία σφυροκόπησε επίσης το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, το οποίο πάντως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι επιχειρήσεις για τον έλεγχο των αναγνωρισμένων ως αυτόνομων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, συνεχίζονται, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η πόλη Σούμι.

Στην Μαριούπολη οι μάχες γίνονται όλο και πιο σφοδρές, αφού η Μόσχα θέλει να ενώσει την προσαρτημένη Κριμαία και τις ήδη κατειλημμένες από τις ρωσικές δυνάμεις, πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις περιοχές του Ντονμπάς στα ανατολικά.

Επιθέσεις γίνονται και δυτικότερα, στο Μικολάιφ, ενώ η Οδησσός θεωρείται, σύμφωνα και με μία δραματική δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η πόλη οχυρώνεται για το ενδεχόμενο ρωσικών βομβαρδισμών, ενώ πάνω από 100.000 κάτοικοι την έχουν εγκατέλειψαν ήδη, υπό αυτό το φόβο.

Έτσι κι αλλιώς το προσφυγικό κύμα μεγαλώνει, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 364 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν.

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ