ΔΙΕΘΝΗ

Πολεμος στην Ουκρανία – Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν των 27 κρατών

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.

Οι «27» επιβεβαιώνουν επίσης την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας, για τη συνέχιση του πολέμου.

Ωστόσο οι χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, και έτσι θα συνεχίσουν κανονικά οι παραδόσεις.

Αναλυτικότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καταδικάζουν απερίφραστα την ρωσική εισβολή -σε συνεργασία με τη Λευκορωσία-στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα ως προς τις ευθύνες των προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

Οι «27» καλούν τη Ρωσία να διακόψει άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χαιρετίζουν επίσης το θάρρος του ουκρανικού λαού που, όπως αναφέρουν, «προστατεύει την χώρα του, αλλά και τις κοινές μας αξίες για ελευθερία και δημοκρατία».

Οι «27» δεσμεύονται επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφέρουν ακόμη ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση μίας δημοκρατικής Ουκρανίας, όταν η ρωσική επίθεση σταματήσει. Οι «27» αναφέρουν επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες, καλώντας εκ παραλλήλου τη Ρωσία να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα της στρατιωτικής της επέμβασης.

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ