ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βλαντιμίρ Πούτιν: «Τα δύσκολα στην οικονομία με τις κυρώσεις έχουν περάσει»

Οι οικονομικές δυσκολίες της Ρωσίας από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν «περάσει», παρά τα «προβλήματα» εφοδιασμού σε ορισμένους τομείς, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύουμε πως η κορύφωση της πιο δύσκολης κατάστασης στη χώρα μας με τις κυρώσεις έχει περάσει. Η κατάσταση εξομαλύνεται», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει την αρνητική στροφή των γεγονότων χάρη σε αποτελεσματικά, δυναμικά και μελετημένα μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό μεταφράζεται σε (μια βελτίωση) των μακροοικονομικών δεικτών», κυρίως «με ένα ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο, 3,9%» και «έναν πληθωρισμό σε πτώση».

Οι κυρώσεις είχαν εκτινάξει τις τιμές στη Ρωσία από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αυτές ήδη είχαν αυξηθεί λόγω της ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19 και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Μάλιστα, τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός που καταγράφηκε στη Ρωσία ήταν 15,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat.

«Η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια κάποια απειλή», επειδή «επηρεάζει το επίπεδο διαβίωσης των (νοικοκυριών) και την οικονομία» στο σύνολό της, παραδέχθηκε ωστόσο ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «προβλήματα» που συνδέονται με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, «ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που προμηθεύονταν από την Ευρώπη».

«Η Ρωσία είναι ίσως η μοναδική χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης σε φυσικούς πόρους»

Οι κυρώσεις προκάλεσαν σημαντικές διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ορισμένους τομείς, κυρίως της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τεχνολογικό τομέα, που δεν μπορούν πλέον να προμηθεύονται τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση των προϊόντων τους.

Δήλωσε ωστόσο πως η ρωσική κυβέρνηση «θέτει σε λειτουργία όλα τα προγράμματα ανάπτυξης» κυρίως στην Άπω Ανατολή, μια αραιοκατοικημένη περιοχή η οποία είναι όμως γεωγραφικά κοντά στην Ασία.

«Η Ρωσία είναι ίσως η μοναδική χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης σε φυσικούς πόρους», είπε, την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιον, «χρόνο τον χρόνο, οι θέσεις απασχόλησης και οι επιχειρήσεις εξαφανίζονται στην Ευρώπη».

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ρωσίας

Ο Πούτιν είπε επίσης πως η Ρωσία θα καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος, προβλέποντας μια πολύ πιο ήπια συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με ό,τι αναμενόταν προηγουμένως καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα χειρότερα των δυτικών κυρώσεων.

Η πρόβλεψη του Πούτιν για μείωση περίπου κατά 2% του ΑΕΠ είναι πιο αισιόδοξη από εκείνην του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας και των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, όμως ακολουθεί την τάση των βελτιούμενων προβλέψεων καθώς η επίπτωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας αναλύεται.

«Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν σταθεροποιηθεί. Θα ήθελα να σημειώσω πως ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί με ένα πλεόνασμα περίπου μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια, κάπου γύρω στα 485 δισ. ρούβλια», (7,93 δισ. δολάρια ΗΠΑ), είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, κάτι που όπως είπε αναμένεται να έχει έναν αντίκτυπο στην οικονομία.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η συρρίκνωση της οικονομίας θα φθάσει φέτος το 2,9%, ένα ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Οι Sberbank και VTB προβλέπουν ύφεση 4,5% και 4% αντίστοιχα.

Η κατάρρευση μπορεί να έχει αποφευχθεί — το υπουργείο Οικονομίας είχε προβλέψει κάποια στιγμή ύφεση τουλάχιστον 12% φέτος, υπερβαίνοντας την πτώση που είχε σημειωθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1998 — όμως η οικονομική δυσπραγία παραμένει για πολλούς.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απότομα φέτος και μια έκθεση του κρατικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων VTsIOM έδειξε πως το 64% του ρωσικού λαού δεν είχε καθόλου αποταμιεύσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Η Ουκρανία απειλεί την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε, παράλληλα, πως η Ουκρανία απειλεί την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και είπε πως η Ρωσία δεν έχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του σταθμού.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μπιστεύεται την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που επισκέφθηκε τον σταθμό την περασμένη εβδομάδα, αλλά επέκρινε τον ΔΟΑΕ επειδή δεν ανέφερε πως η Ουκρανία ευθύνεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, «η IAEA γράφει πως είναι απαραίτητο να αποσυρθεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός από την περιοχή του σταθμού. Αλλά δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός εξοπλισμός στην περιοχή αυτού του σταθμού», που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή του σταθμού που έχουν προκαλέσει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή παρόμοια με εκείνην του Τσέρνομπιλ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ