ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη

 

Για λόγους ασφαλείας η ακριβής διαδρομή που ακολουθεί ο πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης παραμείνει μυστική – «Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας» είπε για την επίχειρηση απομάκρυνσης του πρόξενου από τη Μαριούπολη ο Νίκος Δένδιας

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.
Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά, μάλλον προς την περιοχή της Ζαπορίζια. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του πρόξενου, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Μέσα στο πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από την Ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ομογενείς μας και διπλωμάτες μας! Σας ενημερώνω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη, μαζι με το προσωπικό  του ΟΑΣΕ. Βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Προξένου μας στην Οδησσό στη κατεύθυνση να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς, όπως και του πρέσβη και προξένου στη Μαριούπολη τμούν τη πατρίδα μας. Τους απευθύνω και παλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, τους ευχαριστώ πολύ».

Η αγωνία της οικογένειάς του

Η οικογένεια του Έλληνα διπλωμάτη, με καταγωγή από τη Κώ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από το υπουργείο Εξωτερικών να βρεθεί τρόπος ασφαλούς επαναπατρισμού του. Ο Έλληνας πρόξενος βρισκόταν μαζί με άλλους διπλωμάτες σε καταφύγιο του ΟΑΣΕ.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό , δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες»  είχε δηλώσει μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω, η αδελφή του Έλληνα διπλωμάτη κυρία Αμαλία Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας πως βασικό προβληματισμό αποτελούσε το γεγονός, πως δεν διαφαινόταν έξοδος διαφυγής «Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Ανδρουλάκη.

Η επικοινωνία για αρκετές μέρες γινόταν με το «σταγονόμετρο» αφού στην πόλη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόλα αυτά, την προηγούμενη Πέμπτη ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, μίλησε με την οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημέρωσε πως είναι καλά στην υγεία του.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμενε στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει, πως θα παραμείνει όσο χρειαστεί έως την αποχώρηση και του τελευταίου ομογενή. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συντονισμένες προσπάθειες εκκένωσης Ελλήνων της περιοχής, όμως ήταν μία επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη «Κάποιες φορές δεν ήταν ασφαλής και υπήρχαν περιπτώσεις που οι Έλληνες δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους» δήλωσε η κυρία Ανδρουλάκη μιλώντας στο στ Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

Να σημειωθεί πως ο κ.Ανδρουλάκης είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ