12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολύ δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται για την αγορά της Ρόδου

 

Με πτώση που αγγίζει το 80% η αγορά της Ρόδου δείχνει πλέον ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφυξίας.

Η έλλειψη ρευστότητας όπως αναφέρουν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες κάθε κλίμακας, είναι το σημείο αιχμής που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα.  

Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούν ότι τα νησιά έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η επαναφορά τους πρέπει πλέον να τεθεί σε προτεραιότητα από όλους τους φορείς, τις τοπικές αρχές και την αγορά.  

Όπως δηλώνει επιχειρηματίας της Ρόδου: «Μετά το lockdown, στην Ρόδο τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα έχουν ανοίξει. Είναι λίγα όσα δεν κατάφεραν να ανοίξουν. Ωστόσο, η εικόνα είναι απογοητευτική. Στο τέλος του Οκτώβρη θα κάνουμε ταμείο για να δούμε τα αποτελέσματα.  Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Αλλά αυτή η ρευστότητα υπήρξε μόνον από την επιστρεπτέα προκαταβολή –κι αυτή ήταν πολύ μικρή για να αντεπεξέλθει μια επιχείρηση. Τα 800 ευρώ σε έναν επιχειρηματία που είχε κλειστό το κατάστημά του, την επιχείρησή του, δεν αποτέλεσε λύση στο πρόβλημα».  

Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι στην κατάσταση είναι και η αντίδραση των τραπεζών. Οι τράπεζες δεν δανείζουν πια αφού μετά την πολύχρονη ύφεση λόγω των μνημονίων δεν ενδιαφέρονται για να στηρίξουν ούτε τις υγιείς επιχειρήσεις.  

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για να δώσουν ανάσες στην αγορά.  

Στην Ρόδο υπάρχουν πολλές διαφορετικές τάσεις. Όλα είναι συνδεδεμένα με τον Τουρισμό αλλά οι κλάδοι έχουν πολλές ανάγκες. Η εστίαση έχει καταρρεύσει, ο κλάδος των ιδιοκτητών ταξί, τα τουριστικά γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρήσεις στην Μεσαιωνική Πόλη, η Νέα Αγορά. Όλα διαφορετικής κλίμακας που χρειάζονται και επιπλέον μέτρα ενίσχυσης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, η φετινή τουριστική σεζόν, αφενός δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία από τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου, τα έσοδα είναι τόσο περιορισμένα που οδηγούν μόνον στην προσπάθεια επιβίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις και φυσικά έχουν άμεσο αντίκτυπο στους υπαλλήλους και στους αυτο-απασχολούμενους.  

Όπως δήλωσε γνωστός επιχειρηματίας στην Ρόδο: «Οι επιχειρήσεις αυτή την εποχή δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα (δάνεια, μισθούς υπαλλήλων, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) αφού δεν έχουν κέρδη.  

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν καθεστώς υπερ-δανεισμού και είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για στήριξη. Πολύ σοβαρό πλήγμα για όλους μας, είναι και η κατάσταση με τις επιταγές. Π.χ. οι εκδότες δεν πλήρωσαν τις επιταγές, οι λήπτες των επιταγών δεν τις πληρώθηκαν, οπότε δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση».  

Αχτίδα αισιοδοξίας, παραμένει το στοιχείο ότι υπάρχει μια ισχνή κίνηση η οποία θα κρατήσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για κέρδη αφού όλα ξεκίνησαν πάρα πολύ αργά αυτό το καλοκαίρι και η τουριστική κίνηση ήταν πάρα πολύ περιορισμένη.  



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ