OIKONOMIA

Πώς θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί και γιατροί

A medical biologist, wearing a protective suit, holds a nose swab during testing at a drive-through testing site for coronavirus disease (COVID-19) in a parking lot in front of a laboratory in Neuilly-sur-Seine near Paris, France, March 24, 2020. REUTERS/Benoit Tessier
 

Τα δίνουν όλα για να κρατήσουν «ζωντανή» την οικονομία. Στις 10:00 Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης ανακοινώνουν νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Υπό συζήτηση, έως την τελευταία στιγμή, να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση Μητσοτάκη.

Σε ένα πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη της οικονομίας προχωράει η κυβέρνηση, επιχειρώντας αφενός ν’ αντιμετωπίσει το «πάγωμα» που έχει επέλθει λόγω κορονοϊού με βίαιο τρόπο και τις συνέπειες που έχει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αφετέρου κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και να μετριάσει τις συνέπειες της επόμενης μέρας, οι οποίες ούτως ή άλλως αναμένονται δραματικές λόγω της κάμψης του τουρισμού και της κρίσης που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το πακέτο στήριξης θα συμπεριλάβει το σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πλην αυτών που συνεχίζουν τη λειτουργία τους (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κτλ.). Ενδέχεται δε το πακέτο αυτό και συγκεκριμένα οι προστατευτικές του ρυθμίσεις να παραταθούν και το Μάιο, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δύσκολα θα έχει επέλθει έως τότε η επιστροφή στην κανονικότητα, με το πρώτο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση να είναι η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας και εν συνεχεία θα επιτραπεί σταδιακά η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του πακέτου – το οποίο «κλείδωσε» χθες το πρωί σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – θα ανέλθει σε περίπου 15 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί κοντά στο 8% του ΑΕΠ και είναι υπερτριπλάσιο από αυτό που ήδη έχει ανακοινωθεί και αφορά τρεις δέσμες μέτρων. Βασικός στόχος είναι στο τέλος αυτής της περιπέτειας η οικονομία να επανεκκινήσει με δυναμικό τρόπο και να περιοριστούν έτσι οι απώλειες, την ώρα που η στροφή σε ύφεση τουλάχιστον για το 2020 είναι πλέον δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ένταξη των επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, λογιστές, οικονομολόγοι κτλ.) στο πλαίσιο του βοηθήματος των 800 ευρώ. Έως την τελευταία στιγμή πάντως, υπό συζήτηση ήταν το ενδεχόμενο να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, για το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη λογική της δικαιοσύνης ως προς τη λήψη των μέτρων.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται, επίσης, η επιδότηση επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων και η κρατική ενίσχυση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα (και) από κοινοτικούς πόρους. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. newsit.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ