ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πώς τρέφει ο τουρισμός το ελληνικό εμπόριο

Συγκοινωνούντα δοχεία τουρισμός και εμπόριο, με το τελευταίο να τροφοδοτείται με 5,7 δισ. ευρώ μόνο από δαπάνες προμήθειας και συνολικά με 9,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον τουρισμό επιστρέφοντας αξία στην αγορά με θέσεις εργασίας και αγοραστική δύναμη.

Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης της ΕΣΕΕ, το ετήσιο όφελος του λιανεμπορίου από τον τουρισμό, αντιστοιχεί στο 15-20% της συμβολής του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας, που είναι περίπου 52-62 δισ. ευρώ. Όπως είπε στην ψηφιακή εκδήλωση ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, τα οφέλη για το εμπόριο από τον τουρισμό εκτιμάται ότι ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ το 2019, συνυπολογίζοντας τις άμεσες δαπάνες των επισκεπτών, τις δαπάνες των επιχειρήσεων για ανακαινίσεις και τις δαπάνες για την αγορά προμηθειών. Πρόσθεσε πως η περαιτέρω αναβάθμιση και ωρίμανση του τουριστικού προϊόντος απαιτείται να στηριχθεί στους άξονες της βιωσιμότητας και αειφορίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των αναγκαίων δημοσίων υποδομών – συμπεριλαμβανομένης της υγείας, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, την ενεργειακή εξοικονόμηση και επάρκεια, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, τις αστικές συγκοινωνίες και την βελτίωση επιλεγμένων υποδομών, όπως τα λιμάνια και η ασφάλεια του οδικού δικτύου στα περισσότερα νησιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμπόριο επενδύει επίσης 2,5 δισ. ευρώ σε πάγια, ενθαρρύνοντας εν μέσω πανδημίας επενδύσεις σε logistics, λόγω των αυξημένων αναγκών διαχείρισης αποθεμάτων, μεταφοράς και αποθήκευσης, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο της ΕΣΕΕ, που καταδεικνύει μεταξύ άλλων τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης αλλά και το κρίσιμο στοίχημα της επανεκκίνησης του τουρισμού για την επιστροφή της αγοράς σε τροχιά ανάπτυξης.

Στους κινδύνους πάντως οι αναλυτές επισημαίνουν την μεγάλη διείσδυση της μερικής απασχόλησης στο εμπόριο, καθώς από 4,6% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου το β’ τρίμηνο του 2008 διογκώθηκε σε 11,5% το β’ τρίμηνο του 2018, για να υποχωρήσει σε 10,3% το ίδιο τρίμηνο του 2020.

Εξάλλου, οι απώλειες συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η αγορά έχει απολέσει το 1/5 του κύκλου εργασιών της, με τις ζημιές να μην κατανέμονται ομοιόμορφα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του λιανικού εμπορίου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σύνδεση της αγοράς με το χονδρεμπόριο, που απορροφά σημαντικό μέρος των επενδύσεων. Σε μεικτά πάγια ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ το 2019 από 9,3 δισ. ευρώ το 2018. Τα αντίστοιχα ποσά για το λιανεμπόριο είναι 11 δισ. ευρώ από 9,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το χονδρεμπόριο εν μέσω πανδημίας έχει πληγεί έντονα, με χαρακτηριστικές τις απώλειες 20,8% στο α’ εννεάμηνο του 2020, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης τεκμηριώνει τη σημαντική πτώση του κλάδου. Εξάλλου, παρότι οι επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου έμειναν ανοικτές κατά τη διάρκεια των lockdown, ο κλάδος ακολουθεί την πτώση του λιανικού εμπορίου. Μάλιστα η απότομη απομείωση που καταγράφεται προοιωνίζεται δύσκολη επιστροφή σε φάση κανονικότητας.

touristikanea
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ