OIKONOMIA

Πότε θα ανοίξει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Περισσότερες δόσεις τόσο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ φαίνεται να αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να διευκολύνει του φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα και με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων θα δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου με την έκπτωση να ξεπερνά το 2% που ήταν το περυσινό διάστημα. Όλες οι αλλαγές αναμένονται να κλειδώσουν τις προσεχείς μέρες και αμέσως μετά θα δοθεί εντολή στη φορολογική διοίκηση προκειμένου να τροποποιήσει αφενός τις διαδικασίες πληρωμής των φόρων, τα τεκμήρια αλλά και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.  Το “κλείδωμα” των παραπάνω αποφάσεων θα ανοίξει και τον δρόμο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου. Όπως προαναφέρθηκε το μεγάλο ζητούμενο είναι να ληφθούν οι αποφάσεις για τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς και την προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Για να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια:

-Να μην ισχύσει το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

-Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ αντικατοπτρίζουν το πλήγμα που δέχθηκε η κατανάλωση με το ξέσπασμα της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν άνοδο, η μέση αξία των συναλλαγών έκανε βουτιά 35,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που η οικονομία ήταν ανοιχτή, καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης, με την αξία των συναλλαγών να εμφανίζει πτώση έως και 25%.

Τεκμήρια: Μείωση ή προσωρινό πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω της καραντίνας και του μέτρου της αναστολής εργασίας. Η άσκηση αυτή έχει δυσκολέψει αρκετά το οικονομικό επιτελείο που καλείται να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσμετρηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων το ποσό της αποζημίωσης ειδικού ύψους 534 ευρώ, καθώς και η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προκαταβολή φόρου. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιουνίου. Το σχέδιο ωστόσο, είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το “κούρεμα” της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.

Δηλώσεις: ΤΟ ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet υπολογίζεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Ο φόρος θα αποπληρωθεί με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί όπως και πέρυσι δηλαδή σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι τον Ιούλιο. Όσοι αποπληρώσουν το φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση μεγαλύτερη από 2%. Επίσης ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις όπως και πέρυσι. capital.gr

#pgnewsΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ