ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό με τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών

Σήμερα η χώρα μας εισέρχεται στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών, η οποία ξεκινά με τους υπέργηρους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών.

Πρόκειται για την πιο ταλαιπωρημένη ομάδα της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς στους ανθρώπους αυτούς ο κορονοϊός προκάλεσε εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό αρχίζουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ σε 4 μέρες θα επεκταθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των δομών της Πρωτοβάθμιας.

Περισσότερο προστατευμένοι και ασφαλείςθα αρχίσουν σιγά – σιγά να αισθάνονται οι υπέργηροι συμπολίτες μας -οι απόμαχοι αυτής της ζωής- που χτυπήθηκαν βάναυσα από την πανδημία του κορονοϊού. Από σήμερα και σταδιακά το επόμενο διάστημα, θα αρχίσουν να λαμβάνουν όλοι το εμβόλιο που θα τους προστατεύσει από τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία, αλλά και τον θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πρώτη φάση, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Είναι “οι γονείς, οι παπούδες και οι γιαγιάδες μας”, για τους οποίους είχε κάνει ειδική μνεία φανερά συγκινημένος στην αρχή της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην προσπάθειά του να πείσει ότι αξίζει να κάνουμε γι’ αυτούς υπέρμετρες θυσίες, για να τους προστατεύσουμε.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα

CDC: 630 φορές υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από Covid στους άνω των 85

Σύμφωνα με στοιχεία του των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένειααπό τη νόσο Covid-19 αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωληνώσεις και θανάτους.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του CDC οι ηλικιωμένοι από αυτήν την ηλικία και πάνω, αντιμετωπίζουν -σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 18 – 29 ετών- 13 φορές υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία σε νοσοκομείο και 630 φορές τον κίνδυνο να έχουν μοιραία κατάληξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κατηγορία των ηλικιωμένων καταγράφηκε το 80% όλων των θανάτων από Covid σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το 40% εκ των οποίων, συνέβησαν σε γηροκομεία. Για το λόγο αυτό, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει αυτήν την πανδημία, ως“σιωπηρή σφαγή” των ηλικιωμένων.

ηλικιωμένοι

Υπουργείο Υγείας: Θα εμβολιαστούν 100.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών

Την ώρα που οι εμβολιασμοί των υγειονομικών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με 75.276 από αυτούς να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και 4.581 μόνο εχθές Παρασκευή (15/1), παράλληλα αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί Covid: 117 χρονών η γηραιότερη γυναίκα που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα

Εκατοντάδες ηλικιωμένοι που ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν λάβει, ήδη, ειδοποίηση για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους, ενώ πολλοί ακόμη που δεν είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, βρέθηκαν στο φαρμακείο της γειτονιάς,προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους.

Έτσι, από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι ηλικιωμένοι αρχίζουν να μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ από αυτήν την ημερομηνία και μετά, ενεργοποιούνται και τα πρώτα 144 εμβολιαστικά κέντρα των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤοΜΥ) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά,σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.

Εμβολιασμοί: Αγωνία για τους άνω των 85 ετών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα

Διευκρινίσεις αναμένονται από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το πρόβλημα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή άλλα χρόνια θέματα υγείας, τα οποία τους εμποδίζουν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr,το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει, από τη στιγμή που το εμβόλιο της Pfizer το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερες ποσότητες η Ελλάδα, δεν μεταφέρεται εύκολα εξαιτίας ειδικών συνθηκών ψύξης στους -70 βαθμούς Κελσίου και συντήρησής του.

Δείτε επίσης: Πώς θα κλείσουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Τι λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Η λύση των κατ’ οίκον εμβολιασμών μπορεί να υλοποιηθεί όταν έρθουν στην Ελλάδα σε επαρκείς ποσότητες τα εμβόλια άλλων εταιρειών, που μπορούν να συντηρηθούν σε απλό ψυγείο, όπως ανέφερε χθες στοiatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου:

“Είναι θέμα τελείως επιχειρησιακό. Από το πότε θα έρθει εμβόλιο, που θα μπορεί να μεταφερθεί και αν υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, μέσω κινητών μονάδων. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το έχουμε μπροστά μας”, σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει κανένας ηλικιωμένος που θέλει να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο.

Το ίδιο σημείωσε και ο υπεύθυνος της εκστρατείας “Ελευθερία”, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα: “Αν δεν αποδεχθούν σήμερα το ραντεβού της άυλης δεν χάνουν τη σειρά τους”, διαβεβαιώνει.

Από iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ