ΔΙΕΘΝΗ

Προκαλεί με νέες NAVTEX η Τουρκία – Ζητά αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan talks to the media after attending Friday prayers in Istanbul, Turkey, August 7, 2020. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Συνεχίζει… προκλητικά η Τουρκία, καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, 20.10.2020, το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε νέες NAVTEX, με τις οποίες η γειτονική χώρα ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο η Άγκυρα αξιώνει με τις NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Να θυμίσουμε εδώ πως νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, απείλησε με «εφιάλτες» όσους επιχειρούν να τους απομονώσουν από συγκεκριμένες περιοχές.

 

«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν από αυτή τη γεωγραφική περιοχή, την οποία θα προστατεύουμε με τη ζωή μας όταν χρειάζεται» ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει – στη βάση του διεθνούς δικαίου – να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για: Τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Αγαθονήσι, Χάλκη, Λέρος, Λειψοί, Ψέριμος, Πάτμος, Σύμη, Κως και Καστελόριζο.

Ωστόσο – σύμφωνα πάντα με την γειτονική χώρα – αυτό ισχύει σε μόλις επτά, καθώς στα υπόλοιπα 16 υπάρχει παρουσία του ελληνικού στρατού. NEWSIT.GR

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ