ΔΙΕΘΝΗ

Προκλητικός Ερντογάν: «Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια»

Απολογισμό για τη χθεσινή «εκρηκτική» συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Τούρκου ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας προκλητικά πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε στην θέση του τον Νίκο Δένδια.

«Δυστυχώς, η συνάντηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ πήρε πολύ διαφορετική τροπή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε, «ο Τσαβούσογλου έδειξε στον Δένδια ποια είναι τα όριά του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια».

Ωστόσο ανέφερε ότι παρά το «εκρηκτικό» κλίμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης Τσαβούσογλου – Δένδια, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και αξιολόγησαν τα στοιχεία.

Δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα της τουρκικής μειονότητας, όπως ακριβώς έκανε χθες και ο Τσαβούσογλου, λέγοντας πως «η Ελλάδα ακόμα διορίζει μόνη της τον Μουφτή στην Δυτική Θράκη λες και είναι δημόσιος υπάλληλος ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τους αξιωματούχους του μέσω της Ιεράς Συνόδου».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μαξίμου: Εύσημα γιατί χειρίστηκες μια δύσκολη συζήτηση

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη «δύσκολη συζήτηση» που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον ομόλογό του της Τουρκίας την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Σε αποτίμηση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή 16/04, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση αναφερόμενος στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Νίκος Δένδιας, εξάλλου, ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στην Άγκυρα και είχαν εκτενείς συνομιλίες τόσο μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως εξηγούσαν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε, μάλιστα, σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνάντησή του με το Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι ότι «κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ