ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρόστιμο 7200 ευρώ: Οι 3 χώρες που έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες

 

Το μέτρο για την επιβολή προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και ένα ένθεν και ένθεν αιχμηρό debate στα social media, με την κοινή γνώμη να είναι διχασμένη και την αντιπολίτευση να ξιφουλκεί, ως είθισται, κατά της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται από πολλούς χρήστες ως φασίστας, αλλά ας μην γελιόμαστε, τα κίνητρα πολλών εξ αυτών είναι ποταπά και η ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου 100€ για κάθε μήνα ήταν απλώς βούτυρο στο ψωμί τους. Ας μείνουμε στην ουσία του θέματος. Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Ξενοφών Κοντιάδης και ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος εξέφρασαν την επιστημονική άποψη τους περί μη συνταγματικότητας του μέτρου και εκτίμησαν ότι θα καταπέσει σε περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ελλάδα είναι όμως η μοναδική χώρα που αναγκάζεται να προσφύγει σε ένα τόσο σκληρό φαινομενικά μέτρο; Στην πραγματικότητα τα 100€ ευρώ το μήνα με το οποίο απειλεί η ελληνική κυβέρνηση όσους άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν, μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά σε όσα θα κληθούν να πληρώσουν οι Αυστριακοί που δεν εμβολιάζονται από τον Φεβρουάριο κι έπειτα, όταν και θα ισχύσει ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του λεγόμενου νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού Covid-19 που διέρρευσε μέσω της εφημερίδας «Die Presse», όσοι μετά το Φεβρουάριο παραμείνουν αρνητές του εμβολιασμού θα τεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές, που θα φτάνουν έως και τη φυλάκιση!

Βάσει του νομοσχεδίου, όποιος αρνηθεί να παρευρεθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού θα λάβει επίσημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Εάν ένα άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Εάν αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το άτομο θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το μέτρο θα αφορά όλους και όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο για όσους δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο λόγω «κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία», καθώς και για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα είναι υποχρεωτικοί.

Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Αυστρίας όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της.

Στην Ινδονησία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει θεσπιστεί εδώ και 10 μήνες, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση προειδοποίησε τότε ότι όποιος αρνείται τον εμβολιασμό θα αντιμετωπίζει πρόστιμο 357 δολαρίων και άρνηση εξυπηρέτησης σε υπηρεσίες.

Μία ακόμη χώρα που έχει εφαρμόσει σκληρά μέτρα είναι η Λετονία, η οποία αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου στους βουλευτές που αρνούνταν να εμβολιαστούν και έκοψε τους μισθούς τους. Έδωσε παράλληλα το δικαίωμα στους εργοδότες που οι εργαζόμενοί τους αρνούνται να κάνουν εμβόλιο ή να βγουν σε τηλεργασία, να τους απολύσει. 

Το Τουρκμενιστάν προχώρησε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών και εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις από τον Ιούλιο.

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση αυτές τις τρεις όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν έχουν παίξει ακόμα το χαρτί του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο των κατοίκων (ή συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας), παρά μόνο στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η σκέψη έχει περάσει και από την κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά υπάρχουν φωνές εντός του κυβερνητικού σχηματισμού που αντιτίθεται σε αυτήν. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Μπαρέις, προβλέπει πάντως πως «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα καταστεί «αναπόφευκτος», ενώ ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη δήλωσή του, προειδοποίησε τους ηλικιωμένους Γερμανούς ότι στο τέλος του χειμώνα «είτε θα έχουν εμβολιαστεί, είτε αναρρώσει, είτε πεθάνει…»



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ