ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προβολή ψηφιακού περιεχομένου από το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδο

Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» η διαχείριση και προβολή του ψηφιακού περιεχομένου που αφορά το άυλο και υλικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του μνημειακού συνόλου του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου.

Το κτιριακό συγκρότημα του Καθεδρικού ναού αποτελεί ένα εξέχον μνημείο του ιταλικού νεοεκλεκτικισμού και μία σύγχρονη μορφολογική απόδοση, του κατεστραμμένου πλέον Μεσαιωνικού κοινοβιακού ναού των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ο Ναός ήταν και παραμένει τμήμα της ζώσας ιστορίας του νησιού και της Δωδεκανήσου. Η τελετή της ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, οι ενθρονίσεις των Μητροπολιτών Ρόδου, πανορθόδοξες σύνοδοι, πανηγυρισμοί και επισκέψεις ιστορικών προσωπικοτήτων, αρχηγών κρατών, πατριαρχών κλπ. είναι μερικά από τα γεγονότα που σχετίζονται με τα υλικά και άυλα πολιτισμικά τεκμήρια που θα τεκμηριωθούν, θα ψηφιοποιηθούν και θα αποδοθούν στο ευρύ κοινό.

Κεντρικό πυρήνα στο σχεδιασμό και ανάπτυξη του παρόντος έργου αποτελεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού αποθετηρίου γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος που αφορά στο μνημείο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την νεότερη ζωντανή ιστορία της πόλεως της Ρόδου. Θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο και ηλεκτρονικά προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου, με σεβασμό στο Μνημείο, την ιστορική μνήμη και την πολυπολιτισμική κληρονομιά του νησιού.

tornosnews

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ