ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2021 – Τσίπρας: Δεν καταψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή

Κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2021, με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων -που προηγήθηκαν- άσκησαν έντονη κριτική στον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι τα μεγέθη του είναι «στον αέρα» και ότι τα βάρη πέφτουν στα χαμηλά εισοδήματα. Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι ναι μεν δεν καταψηφίζει το αμυντικό σκέλος του προϋπολογισμού, αλλά δεν θέλει να δώσει και «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, οπότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στο «παρών». Η ομιλία Τσίπρα  κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους εφ’ όλης της ύλης.  Πλέον στο βήμα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά. Κατάλαβα πως επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών. Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση κυβέρνησης Και είναι εύλογο γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τον χειρισμό της στα προβλήματα θα ήταν μια- αποτυχία Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην στήριξη οικονομίας, εργαζόμενων, στην διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων, στην χρηστή διαχείριση δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας.

Όχι μόνο αποτύχατε αλλά χάσατε εντελώς τον έλεγχο και αυτό δεν κρύβεται ούτε με προπαγάνδα ούτε φθηνούς αντιπερισπασμούς Τις τελευταίες ημέρες εσείς και κορυφαία στελέχη εμφανίζεστε στο δημόσιο διάλογο λές και τα έχετε χαμένα. Λες και είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε στο βλέποντας και κάνοντας. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη που είναι μεγαλύτερη. Η αποτυχία σας τείνει να μετατραπεί σε τραγωδια για χιλιάδες ανθρωπους. Συμπεριφέρεστε σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό άλλης χώρας ή τον προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021. Λες και δεν έχουμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών.

Για τα εθνικά θέματα

Χαίρομαι που γυρίσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε πει ότι αν δεν πάρετε κυρώσεις που θα δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε πίσω. Ηταν τότε που λέγατε και πανηγυρίζατε μετά την σύνοδο Οκτωβρίου ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα βάλει φρένο στην προκλητικότητα Τουρκίοας και ήρθε και όχι μόνο περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Όταν βγήκατε από την Σύνοδο δώσατε εντύπωση ότι ήσασταν σε κάποια άλλη σύνοδο. Ανέμελος στο εσωτερικό ανέμελος και για την Tουρκία. Αντί να πειτεστον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει -όπως έκανε ο ΥΠΕΞ- εσείς μας είπατε ότι έγινε βήμα προς τα εμπρός. Δεν έγινε. Εγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω.

Τι απέγινε η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία; Τι θέση πήρε η Γαλλία; Τι θέση πήραν άλλοι παραδοσιακοί μας σύμμαχοι όπως Ιταλία και Ισπανία;

Σας ζητήσαμε όταν το τουρκικό ερευνητικό έφτασε 6 μίλια εξω από το Καστελόριζο να προχωρήσετε σε επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης να κάνετε πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει ο υπουργός σας των Εξωτερικών.

Μας αγνοήσατε.

Σας ερωτώ; Τι θα πράξετε αν η προκλητικότητα μετά τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής γενικευτεί; Ποια όπλα χρησιμοποιήσατε για να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της.

Το 2021 θα είναι μια χρονία ανακατατάξεων και διεργασιών. Μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση Κυπριακού και προσφυγή στην Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι.

Οι προοδευτικές και δημοκρατικές συνάμεις ήταν αι είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έντιμο διάλογο και έντιμη λύση με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ χωρίς απειλές. Δεν θα αποδεχθούμε συζήτηση για γρίζες ζώνες, για αποστρατικοποιημένα νησία και εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο. Σας το λέω για να κανονίσετε την πορεία σας.

Περιμένουμε να παρουσιάσετε σοβαρή συγκροτημένη στρατηγική για Αμυντικό σχεδιασμό και εξοπλιστικά. Μετά από όλα αυτά πως να σας εμπιστευτούμε για τις δαπάνες Ε.Δ. Δεν το καταψηφίζουμε τις δαπάνες για εξοπλιστικά αλλά δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή.

Μην ποντάρετε ότι ο λαός θα ξεχάσει τηναποτυχία σας και στα εθνικά επειδή ζει μέσα στο φόβο και ανασφάλεια της πανδημίας. Είναι λογικό το μυαλό όλων μας να είναι προτίστως στην διαχείριση της πανδημίας και στην αποτυχια της διαχείρισης της πανδημίς αλλά και τα θέματα τα εθνικά είναι κρίσιμα.

Η χώρα μετρά πάνω από 3 χιλιάδες νεκρούς. Εκεί που ήμασταν παράδειγμα προς μίμηση γίναμε προς αποφυγή. Πώς έγινε αυτό;

Ηταν αποτέλεσμα της επιπολαιότητας των Ελλήνων; Εσείς ως κυβέρνησης και πρωθυπουργός δεν έχετε ευθύνη για τις απώλειες ζωών;

Προφανώς η παγκόσμια κρίση θα χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας. Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα για να μην φθάσουμε εδώ που φθάσαμε; Τα κάνατε όλα καλά για να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός σας

Δεν είναι αλήθεια ότι επι μήνες μετά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα θαυμάζατε τον εαυτό σας αντί να θωρακίσετε τη χώρα; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε τον Τουρισμό επιπόλαιο και χωρίς σχέδιο;

Αγνοήσατε ακόμα και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας; Και του κ. Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από το ινστιτούτο έρευνας;

Σας ζητούσαν σχέδιο για μαζικά τεστ και σκανάρισμα πληθυσμού. Τι κάνατε;

Σε μια στιγμή ανεμελιάς εσείς κ. Μητσοτάκη σπάσατε το λοκ ντάουν. Ακόμα και τότε δεν ζητήσατε μια συγγνώμη ακόμα και γι’ αυτό το μικρό δεν είναι κακούργημα.

Ντόρα: Nα τον κρεμάσουμε.

Τσίπρας: Όχι, δεν λέω να τον κρεμάσουμε. Λέω να βγει και να αναλάβει την ευθύνη. Το πρόβλημα είναι οταν θέλεις να κρύψεις το λάθος. Όταν παίρνεις τους καναλάρχες για να κρύψουν την φωτογραφία. Και δεν παίρνεις τους κλινικάρχες για να δώσουν κρεβάτια.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας ότι η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα και μετά την επικαλέστηκε για τον εαυτό του.

Το κρίσιμο δεν είναι η ανευθυνότητα της στιγμής αλλα γιατί για έξι μήνες δεν φροντίσετε να αυξήσετε τις κλίνες ΜΕΘ να αυξήσετε τα τεστ και το προσωπικό.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε και κάτι ακόμα. Τον κατηγορώ και για κάτι άλλο. Για έλλειψη κατανόησης. Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη σε ένα διάγγελμά του να μιλά και να λέει ότι έχει εικόνα και κατανοεί ότι υπάρχουν και ορισμένοι συμπολίτες μας που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Και μετά να μιλά σε ξένω πρακτορείο και να λέει ότι είναι αισιόδοξος για πορεία οικονομίας διότι με την πανδημία οι έλληνες δεν ξοδεύουν αλλά αποταμιεύουν

Ποια χώρα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης; Την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;

«Έχετε έλλειμμα κατανόησης. Έχετε άγνοια της κατάστασης» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «Το 10,5% ύφεση σημαίνει καταστροφή. Την χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2011 πιάσαμε ύφεση 9,5%. Η Ελλάδα είναι πλέον ουραγός σε όλους τους δείκτες και της οικονομίας και των θανάτων. Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό είναι το δικό σας αποτέλεσμα».

Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας και της Υγείας.

Η σημερινή αποτυχία είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο. Όταν με το καλό τελειώσει η περιπέτεια της υγείας το χρέος θα έχει φθάσει στο 210% του ΑΕΠ. Η εμμονή σας σε υφεσιακές πολιτικές μας οδηγεί εκεί από όπου εμείς με κόπο βγάλαμε την χώρα» είπε

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει όταν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και τότε οι αγορές θα αρχίσουν να κοιτάνε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Με την πολιτική σας χάνουμε ευκαιρία να συγκρατήσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ γιατί δεν υπάρχει το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφό σας» σημείωσε και πρόσθεσε «το 2014 οι υφεσιακές πολιτικές εκτόξευσαν το χρέος από το 124 στο 180% του ΑΕΠ».

«Εσείς σήμερα έχετε τόσες δυνατότητες που δεν είχε καμια κυβέρνηση από την ένταξη της χώρας στην νομισματική ένωση. Εχετε μαξιλάρι, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν δικαιολογείστε να είστε ουραγοί στην Ευρώπη στις δαπάνες και πρώτοι στην ύφεση. Αυτά είναι να τα βλέπετε και να κλαίτε. Τάξατε στον λαό ότι θα τους οδηγήσετε στην προκοπή και οδηγούμαστε σε νέες περιπέτειες» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το σχέδιο του κόμματός του για την ενίσχυση της οικονομίας με το οποίο όπως είπε θα συγκρατούσε η κυβέρνηση την πορεία της οικονομίας.

«Παρά το γεγονός ότι εκλεχτήκατε με σημαία την μεσαία τάξη εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Εχουν δυνατότητα να διαθέσουν ρευστότητα αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ έξω από τις τράπεζες. Μόλις 5 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις απορρόφησαν το 50% της ρευστότητας των τραπεζών. Το 80% των χρημάτων πηγαίνει στο 10% των επιχειρήσεων» είπε για να συνεχίσει «αυτό συμβαίνει γιατί παρά την κρίση οι τράπεζες δεν αλλάζουν τα κριτήρια δανεισμού και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί».

«Προϋπολογισμός εικονικός και προκλητικός. Θα το θέσω με πρακτικούς όρους. Το μοντέλο που εφαρμόζετε οδήγησε σε αποτυχία και πριν την πανδημία. Αν το συνεχίσετε και μετά την πανδημία θα οδηγήσει σε καταστροφή. Απαιτείται βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με στήριξη της εργασίας και αντιμετώπιση των ανισοτήτων» είπε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό είπε ότι προβλέπει και αυξήσεις αλλά μόνο στα φορολογικά έσοδα κατά 3,5 δις ευρώ.

– Εμείς κατανοούμε καλύτερα την μεσαία τάξη. Εσείς την προδώσατε

«Φέρνετε προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα μένει σιωπηρή. Που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε υποχρεώσεις που τρέχουν. Θα σας ζητήσω κ. Μητσοτάκη μιας και μας κάνατε μάθημα για το τι είναι μεσαία τάξη προσδιορίζοντάς την από την αμφίεσή της σας λέω ότι είναι αυτοί που ζουν από τον μισθό τους και έχουν το νου τους να τα βγάλουν πέρα και τα παιδιά τους με την τηλεκπαίδευση. Είναι αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους και χτυπά το κινητό τους από προμηθευτές. Είναι αυτοί που βγήκαν σε αναστολή. Αυτή είναι η μεσαία τάξη που εσείς προδώσατε» είπε ο ίδιος.

– Να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα εμβολιασμού

Για το εμβόλιο είπε «μακάρι να έρθει και φαντάζομαι ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα».

Πέραν αυτού ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «δώρο Χριστουγέννων» σε όλους τους εργαζόμενους με κρατική δαπάνη και έκτακτη επιδότηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. «Μετατρέψτε σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα και ρύθμιση 120 δόσεων. Προχωρήστε σε μέτρα ενίσχυσης εστίασης με μείωση ΦΠΑ στο 6%. Παγώστε διακοπές ρεύματος και νερού. Τα θεωρείτε υπερβολικά αυτά. Υπερβολή είναι αυτό που ακούσαμε και ανατριχιάσαμε για τον γονιό που παρακαλούσε να μην κοπεί το ρεύμα για να συνεχίσει το παιδί του την τηλεκπαίδευση» υπογράμμισε

«Σε ένα κόσμο που μετά την πανδημία θα είναι διαφορετικός. Σε ένα πλανήτη που αλλάζει και βλέπει την σημασία του ΕΣΥ η κυβέρνηση της ΝΔ μας σερβίρει το ίδοο φαγητό που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Είναι η προταση Πισσαρίδη. Οι αρχές που περιλαμβάνει η έκθεση και η στρατηγική θέση της κυβέρνηση είναι η ελαστικοποίηση εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις μπιρ – παρά, συρρίκνωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση κρατικών δαπανών» σημείωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «κράτος δυνατό και στήριγμα στα δύσκολα. Κοινωνία ισχυρή με αυτοπεποίθηση και αλληλεγγύη».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε απευθυνόμενος στους πολίτες:

«Γνωρίζω και κατανοώ το άγχος και την ανασφάλεια της ελληνικής οικογένειας. Μεγαλώνουν ραγδαία αυτά τα αισθήματα κάθε ημέρα. Βλέποντας μια κυβέρνηση που έχει κάνει στρατηγική επιλογή να αφήσει την κοινωνία στο έλεος της κρίσης, το χειρότερο που μπορεί να κυριεύσει τούτες τις ώρες είναι η απόγνωση. Είμαστε μια κοινωνία που έδειξε αξίες και ιδανικά που η αυταρχική κυβέρνηση τα αγνοεί και αυτά τα ιδανικά είναι ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Αναφέρομαι στην αλληλεγγύη, στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Αυτή η κοινωνία πρέπει να παλέψει και να πάρει πάνω της την υπόθεση για την πρόοδο του τόπου. Πρέπει ξανα να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν στην απόγνωση με λάσπη ψέματα και αυταρχισμό. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Θα τους νικήσουμε ξανά. Μπορει το πισωγύρισμα να μοιάζει με φάρσα της ιστορίας αλλά η ιστορία προχωρά μπροστά. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι πριν χαράξει η πιο φωτεινή αυγή της ημέρας».  πρωτο θέμαΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ