ΕΛΛΑΔΑ

“Αν πετύχουν τα μέτρα για τον κορονοϊό θα περιορίσουμε και την γρίπη”

Για τα προβλήματα που αφήνει στον ανθρώπινο οργανισμό η νοσηλεία σε ΜΕΘ, για το αν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά και για το πως θα αποφύγουμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού, μίλησε στον ΣΚΑΙ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

«Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown», είπε και πρόσθεσε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της Πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Ο κ. Βατόπουλος απευθύνθηκε σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

«Οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Αυτό που τόνισε δίνοντας έμφαση ήταν ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, είπε ότι είναι «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» η συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα αλλά σημείωσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ