ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου”

 

Ένα τεράστιο κεφάλαιο πολιτιστικής δημιουργίας στερήθηκε ο Ροδιακός λαός με το κλείσιμο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου από το 2007 και την αδράνεια που επέδειξαν οι δημοτικές αρχές για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτηρίου.

Το 2013 κατατέθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου στο Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τα συμπληρωματικά στοιχεία που εστάλησαν το 2014. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε στις 16/03/2018 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Συμβουλίου υπέρ της έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, εκδόθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού η Απόφαση αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/ 176415/18347/1689/19.04.2018 ΥΑ, ΑΔΑ: 6ΠΘΥ4653Π4- 9ΣΑ και αποφασίστηκε η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου με τους εξής όμως σαφείς όρους:

«- Οι μελέτες εφαρμογής αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ να κατατεθούν έγκαιρα στη ΔΠΑΝΣΜ, για έλεγχο και έγκριση.

– Οι εργασίες αποκατάστασης να γίνουν με την εποπτεία της ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου.

– Η αποκατάσταση των όψεων να γίνει με την εποπτεία της ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου.

– Τα καμπύλα υαλοστάσια της βόρειας όψης να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή με ξύλινα πλαίσια και να διερευνηθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν υαλοπίνακες από οπάλιο, όπως οι αρχικοί.

– Η κάλυψη των φεγγιτών στο δώμα να μην έχουν καμπύλη κάλυψη και να μην προβάλουν αισθητά από τις όψεις του μνημείου.

– Να υποβληθούν οι ξυλότυποι όλων των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα που ανακατασκευάζονται (εξώστες, πλάκες, τοιχία, δικτυώματα).

– Οι οδεύσεις των Η/Μ στο εσωτερικό του θεάτρου να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.

– Οι εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών να μην προβάλουν αισθητά από τις όψεις του μνημείου.

Οι μελετητές, οφείλουν να προσκομίσουν τέσσερις (4) σειρές μελετών σύμφωνα με τους παραπάνω όρους προς έλεγχο και θεώρηση στη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (Γ’ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου, Αθήνα, τηλ. Γραμματείας: 210/32.26.549)».

Έκτοτε εκ μέρους του Δήμου πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

1)Η αρ. 753/26-07-19 περί έγκρισης της κάλυψης της αμοιβής του «συνόλου μελετών εφαρμογής – ποσό επιχορήγησης που τυχόν απαιτηθεί- για την υλοποίηση της «Ανάθεσης Μελετών Εφαρμογής και Τευχών Δημοπράτησης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου» από τους ίδιους πόρους του Δήμου.

2)Η αρ. 794/25-10-19 Περί έγκρισης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Αποκατάσταση Εθνικού Θεάτρου Ρόδου», ύψους 15.830.000,00 ευρώ στην πρόσκληση VΙΙΙ, με τίτλο «Αξιοποίηση /αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας», του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών», χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες που πρότεινε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση.

3)Η αρ. 937/2019/29-11-19 περί έγκρισης της υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για μελέτες εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» προϋπολογισμού 1.700.000,00€» και εξουσιοδοτείται ο Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανο Ι. Δράκο, για την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης, καθώς και όλων των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης.

4)Η αριθμ.913/15-12-2020 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία εγκρίνεται η αποδοχή των όρων συμμετοχής στο Πρόγραμμα και την έγκριση υποβολής Πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου», στην Πρόσκληση ΑΤ06, του Προγράμματος Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού δεκαέξι εκατομμυρίων εκατόν είκοσι δύο χιλιάδων τετρακοσίων δέκα ευρώ (16.122.410,00 ευρώ).

Σήμερα τρία χρόνια μετά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την σύνταξη και έγκριση των μελετών που προαπαιτούνται προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί, ο Δήμος δεν έχει υλοποιήσει αυτές τις μελέτες. Παρ’ όλα αυτά δημιουργεί εντυπώσεις ότι, δρομολογεί το έργο με προτάσεις για χρηματοδότηση, που η έκβασή τους εκ των πραγμάτων είναι αμφίβολες, εφόσον δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που τέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι απαράδεχτα προκλητική η αδιαφορία για αυτό το σπουδαίο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται για ένα νεκρό μνημείο, αλλά για ένα Θέατρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μια πλούσια σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα – όπως το έκανε και προτού εγκαταλειφθεί 14 χρόνια πριν – ζωντανεύοντας τη ζωή της πόλης και προσφέροντας στο λαό της Ρόδου την ποιοτική ψυχαγωγία που στερείται.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον φάκελο του Εθνικού Θεάτρου και να ενημερώσει πρωτίστως τον Ροδιακό λαό και το Δ.Σ. για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την υλοποίηση των μελετών που προαπαιτούνται της χρηματοδότησης του έργου και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ