ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Σκληρή αντιμεταρρύθμιση της Κυβέρνησης στη Δημόσια Παιδεία. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οδηγείται σε μαρασμό”

Τοποθέτηση σε εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας».

Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την εισήγηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου, με θέμα «Δικαίωμα στη Γνώση, Δικαίωμα στον Αγώνα».

Ø Η Κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί μια σκληρή αντιμεταρρύθμιση στα Δημόσια Πανεπιστήμια

«Το Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας που έρχεται προς ψήφιση, απορρέει από την βαθιά ιδεοληπτική αντίληψη της Κυβέρνησης. Με την συμβολή και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, γιατί μόνο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι, δομείται μια σκληρή αντιμεταρρύθμιση στην Δημόσια Παιδεία. Δείγματα αυτού του «σχεδίου», έχουν φανεί πολύ πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, αφού στον Προϋπολογισμό για το 2021, υπάρχει μείωση κατά 13% -γύρω στα 96 εκ. ευρώ- της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Εκτός από την υποχρηματοδότηση, η Κυβέρνηση της ΝΔ και διαρρηγνύει τις παραδοσιακές σχέσεις που είχε με τους Πρυτάνεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσβλητική δήλωση, από το βήμα της Βουλής, του κ. Χρυσοχοϊδη ότι οι πρυτάνεις «είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης».

Ø Το Υπουργείο Παιδείας, ατζέντης των ιδιωτικών κολεγίων

«Από φέτος η Κυβέρνηση μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, κατά 34%- μείον δηλαδή 25.000 δυνητικούς φοιτητές-, και μεταφέρει την ευθύνη εφαρμογής αυτής της απόφασης στις Συγκλήτους. Αναγκάζουν χιλιάδες νέους και νέες, να στραφούν στα κολέγια, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, για να αποκτήσουν ένα πτυχίο. Και παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ως ατζέντης των ιδιωτικών κολλεγίων- κάποιων μάλιστα με αμφισβητούμενη την ποιότητα στην παροχή γνώσης-, αναγνωρίζοντάς τα πτυχία τους, ως ισότιμα με τα αυτά των ανώτατων Σχολών».

Ø Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό

«Η ΝΔ δημιουργεί πελατεία στη νέα βιομηχανία των ιδιωτικών πτυχίων και έναν κακό ανταγωνισμό, ιδίως για τα δημόσια Πανεπιστήμια της περιφέρειας, προκαλώντας το σταδιακό κλείσιμο ή τη συγχώνευση ολόκληρων τμημάτων και Σχολών. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οδηγείται σε μαρασμό με επώδυνες επιπτώσεις, τόσο στην ακαδημαϊκή ζωή του τόπου μας, όσο και στην οικονομική. Οι τοπικοί και παραγωγικοί τοπικοί φορείς οφείλουν άμεσα να αντιδράσουν.

 

Ø Περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίας λόγου στα Πανεπιστήμια. Προσλήψεις από την πίσω πόρτα και εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη»

«Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η περιστολή των δικαιωμάτων σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να το εφαρμόσουν αυτό, και ενώ έχουν ήδη αντιδραστικά καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο, θα προσλάβουν ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς, με προσλήψεις «από την πίσω πόρτα», και με το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Αστυνομικού Σώματος να βρίσκεται ενάντια στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Τη στιγμή δηλαδή που τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη να προσλάβουν εκπαιδευτικούς, με τον ισχύοντα Κανόνα 1:1 για κάθε φρουρό που προσλαμβάνεται, θα μειώνεται μία πρόσληψη γιατρού ή εκπαιδευτικού. Και το χειρότερο είναι ότι ο big brother είναι εδώ, αφού ετοιμάζουν υποδομές για την παρακολούθηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μία διάταξη για την οποία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εκφράσει πολύ σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητά της».

«Όλα αυτά γίνονται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, εν κρυπτώ, και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, διαδικασίες που απειλούν την ίδια την Δημοκρατία μας. Είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη να αντισταθεί σε αυτή την κυβερνητική μεθόδευση για περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σχέδιο της ΝΔ για την κατάργηση του δημοσίου συμφέροντος και των δημοκρατικών θεσμών».

«Οφείλω να συγχαρώ τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου για τη διοργάνωση μιας συζήτησης για ένα κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα, που δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά σε όλες και όλους, το σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ