ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα – Ζωντανά από την Τηλεόραση ΘΑΡΡΙ οι Ιερές Ακολουθίες”

 

«Αγαπητοί,

Με συνοχή καρδίας και πόνο ψυχής παρακολουθούμε και βιώνουμε την ενεστώσα κατάσταση και παρακαλούμε τον Θεό να επιδείξει το έλεός του και να ελευθερώσει την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο «από τη φοβερά του λοιμού απειλή». Εμείς οι Κληρικοί, που προσφέρουμε την αναίμακτη Θυσία «υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων» έχουμε χρέος αυτόν τον καιρό της πανδημίας να αναζωπυρώσουμε το χάρισμα που μας δόθηκε δια της χειροτονίας, να καλλιεργήσουμε με μεγαλύτερο ζήλο το αίσθημα της ευθύνης μας, έναντι Θεού και ανθρώπων και να επιμείνουμε στην προσευχή, δεόμενοι ακατάπαυστα υπέρ του λαού και εξαιτούμενοι την ενέργεια της χάριτος του Θεού.

Η Πολιτεία (χθες 6 Απριλίου, ανακοίνωσε τα μέτρα για τη λειτουργία των Ιερών Ναών μας κατά την επικειμένη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Σας κοινοποιούμε τη σχετική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των Ναών μας «κεκλεισμένων των θυρών» και προτρεπόμεθα για την αυστηρή τήρησή της, δεδομένου ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν  ποινικές συνέπειες και ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας. Άλλωστε θα πληροφορηθήκατε από τα Μέσα Ενημέρωσης για τέτοια περιστατικά, που έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, στον Ιερό Ναό κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας θα βρίσκεται ο Εφημέριος, οι Ιεροψάλτες, τέσερα (4) άτομα εν συνόλω. Η λειτουργία των εξωτερικών ηχείων (μεγαφώνων) των ιερών Ναών απαγορεύεται και τούτο για το ενδεχόμενο συγκεντρώσεως πιστών στους αύλειους χώρου των Εκκλησιών.
Τα μέτρα της Πολιτείας αποσκοπούν στην αποφυγή συναθροίσεων και όχι στην απαγόρευση της Θείας Λατρείας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να σταματήσουμε να ομιλούμε για διωγμό της Εκκλησίας. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη εγκύκλιο, οφείλουμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα και να αποφύγουμε ανεύθυνους λόγους και συμπεριφορές, που διχάζουν και δημιουργούν προβλήματα. Λάβετε κατά νου, ότι αν στο προηγούμενο διάστημα δεν παρουσιάζονταν ακραίες συμπεριφορές, από άτομα και ομάδες, τα πράγματα θα ήταν σήμερα διαφορετικά.

Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε και να λειτουργήσουμε αυτή την περίοδο ομοιόμορφα και συντεταγμένα και στο πλαίσιο της ορθής και της υγιούς λειτουργίας του εκκλησιαστικού πολιτεύματος. Δεν είναι καιρός επιδείξεως «αντιστασιακού φρονήματος» και εκφράσεως προσωπικής, κατά το δοκούν, αντιμετωπίσεως της δεδομένης καταστάσεως. Ο εχθρός δεν είναι η Πολιτεία και τα μέτρα της αλλά η επιδημία και η διασπορά της.

Δεν είναι καιρός να δείξουμε ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο. Στην Ιερατική οικογένεια της Μητροπόλεώς μας, ας αποφευχθούν τέτοιες συμπεριφορές. Προσέξτε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μην εκτίθεσθε άσκοπα. Ο καθένας από μας έχει καθορισμένο χώρο ευθύνης και συγκεκριμένα πλαίσια. Το σύνδρομο του «Κριτού της οικουμένης» ας το προσέξουμε ιδιαίτερα. Τον προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν κάποια τέτοια φαινόμενα από μέλη της Ιερατικής μας οικογένειας. Παρακαλώ να αποφευχθούν παρόμοια και επαναλαμβάνω να προχωρήσουμε συντεταγμένα με όσο το δυνατόν εναργέστερη επίδειξη ευθύνης.

Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδίδονται ζωντανά από την Τηλεόραση ΘΑΡΡΙ, από τον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, εξαιτίας της δυνατότητας απευθείας σύνδεσης με τον εν λόγω Ιερό Ναό, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Να ενημερώσετε σχετικά τους Ενορίτες σας.

Το πρόγραμμα των Ενοριών σας θα το διαμορφώσετε κατά τις δυνατότητές σας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι Ιεροψάλτες δεν θα αποδεχθούν τη συμμετοχή τους χάριν των μέτρων προστασίας. Οι Ιεροψάλτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν θα πρέπει να αποζημιωθούν οικονομικά, δεδομένου ότι εκείνοι που διακονούν σε μακρινές αποστάσεις έχουν έξοδα κινήσεως.

Το ωράριο των ιερών Ακολουθιών θα είναι το ίδιο με αυτό των προηγούμενων ετών. Να αποφευχθούν οι στολισμοί Επιταφίων και η επίδειξη ματαιοδοξίας και να αποτρέψετε εκείνους που επιθυμούν να αναλάβουν το κόστος στολισμού να μην προχωρήσουν κατά το δοκούν. Ας αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με σεμνότητα και μετριότητα.
Οι Ιεροί Ναοί μας θα παραμένουν ανοικτοί, εκτός της ώρας που εντός θα ψάλλεται η Ιερά Ακολουθία, για να μπορούν οι πιστοί μεμονωμένα να προσέρχονται για να προσκυνήσουν. Θα επιφορτιστεί κάποιος να παρακολουθεί την κίνηση, κυρίως να μην επιτρέπει, τη συγκέντρωση των πιστών στους αύλειους χώρους των Ιερών Ναών.

Το μέλημά μας πρέπει να είναι η λειτουργία των Ιερών Ναών μας και η εν γένει συμπεριφορά μας να εξελιχθεί ομαλά αυτή την περίοδο, ώστε να μη δώσουμε αφορμές επεμβάσεως της Αστυνομίας.
Για επιμέρους λεπτομέρειες και ερωτήματα που προκύπτουν θα επανέλθουμε με σχετική εγκύκλιο ή προφορικά. Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε δια του τηλεφώνου.

Σας ασπάζομαι «εν Κυρίω Ιησού τω Σωτήρι ημών» τον «ιατρόν των ψυχών και των σωμάτων» και επαναλαμβάνω, με ποιμαντική ευθύνη, ότι είναι ευθύνη και χρέος όλων μας να τηρούμε τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας για την προστασία μας από τον κορωνοϊό και να σταθούμε υπεύθυνα μπροστά σ’ αυτή την πανδημία, προσευχόμενοι έντονα και ακατάπαυστα και εκλιπαρούντες το έλεος του Θεού για τον καθένα από μας προσωπικά και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός και η Εκκλησία.

Σας εύχομαι προσωπικά, στις οικογένειές σας, στους συνεργάτες σας, υγεία και δύναμη και όλα τα καλά του Θεού. Προσέχετε και προσεύχεσθε.

Καλή Ανάσταση.

Μετά πατρικών ευχών
Ο Μητροπολίτης
Ο Ρόδου Κύριλλος».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ